Bugün hava nasıl olacak; Meteoroloji'den kritik uyarı geldi

Dolu, yağmur ve fırtına İstanbul ve çevresinde hayatı felç etti. Dolmuş, otomobil ve taksiler ceviz büyüklüğündeki dolu yüzünden hasar gördü.

28 Temmuz 2017 Cuma 06:03
Bugün hava nasıl olacak; Meteoroloji'den kritik uyarı geldi






Bugün hava nasıl olacak; Meteoroloji'den kritik uyarı geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri, Batı Karadeniz kıyıları ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri için gök gürültülü sağanak uyarısında bulundu

DOLU VE FIRTINANIN ARDINDAN OLUŞAN HASAR 

Bu arada İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olan dolu ve sağanak yağmurun dinmesin ardından meydana gelen hasar boyutu da ortaya çıktı. Üsküdar'da dolu nedeniyle birçok ev ve işyerlerinin camları kırılırken, dış yüzeylerinde hasarlar oluştuğu görüldü.   

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan dolu ve fırtınayla birlikte etkili olan sağanak yağmur adeta hayatı felç etmişti. Fırtınanın dinmesinin ardından hasar boyutu da ortaya çıktı. Üsküdar Cumhuriyet Mahallesi, Karlıdere Caddesinde bir çok evin dış yüzeyi ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle hasar oluştu. Evlerin ve park halindeki birçok aracın ise camları kırılırken, ağaçların ise fırtına etkisiyle yol kenarlarına devrildiği görüldü.

Libadeye Caddesi üzerindeki bir mobilya dükkanın camları kırılırken, vitrinin de ise hasar oluştuğu görüldü. Uzundere sokakta bulunan bir köfteci dükkanının bodrum katındaki imalathanesini ise su bastı. Belediye ekipleri vidanjör aracıyla sular tahliye edilmeye çalıştı. 


250 SU BASKINI İHBARI GELDİ

Bu arada dün akşam saatlerinde İBB ekipleri su baskınları ile 6 bin 388 personel, bin 194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipman ile mücadele etti. 153-Beyaz Masa ve 110 İtfaiye ye komuta merkezlerine yağışın ilk 5 dakikası içerisinde 250 su baskını ihbarı geldi. Şiddetli yağış nedeniyle metro seferlerinde aksama meydana gelmedi. Tramvay seferlerinde zaman zaman aksamalar meydana geldi. Atatürk Havalimanında inmesi gereken 16 uçak başka meydanlara yönlendirildi.

Şiddetli yağışlar o kadar etkiliydi ki 18 Temmuz'da meydana gelen su baskınındaki yağış 45 dakika süresinde yaklaşık 50-60 kg yağış bırakmıştır. Bugün yağan yağış 20 dakikada fırtına ve dolu ile birlikte 30-40 kg arasında yağış kaydedildi."

METEOROLOJİ'DEN YENİDEN UYARI VAR

İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri, Batı Karadeniz kıyıları ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri için gök gürültülü sağanak uyarısı yapıldı.

BU GECE VE YARINA DİKKAT!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, gece saatlerinden sonra ve yarın İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri ile Batı Karadeniz kıyılarında (Düzce, Zonguldak ve Bartın) yerel şekilde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde ise şiddetli ve yer yer aşırı sağanak ile gök gürültülü yağışın etkili olması bekleniyor.
Vatandaşların meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli davranması gerekiyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzeybatı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege'nin kuzeyi, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Düzce ve Eskişehir çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

AKŞAM SAATLERİ VE YARIN İÇİN 5 ŞEHRE UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 5 il için gök gürültülü sağanak uyarısı yaptı. Genel Müdürlük'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, akşam saatlerinden sonra ve yarın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale çevreleri ile Balıkesir'in kuzey ilçelerinde gök gürültülü sağanağın etkili olması bekleniyor.

Meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli davranılması gerekiyor.

MARMARA VE KARADENİZ İÇİN FIRTINA UYURISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yarın Marmara'nın Doğusu ve Batı Karadeniz kıyılarında kuvvetli poyraz fırtınasının beklendiğini bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara , çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksama uyarısında bulunulan açıklamada şöyle denildi:

"Ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde halen kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli olarak esen rüzgarın yarın Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

YIKILAN MEZAR DUVARINI KALDIRMA ÇALIŞMALARI GECE DE DEVAM ETTİ

Şişli'de etkili olan yağış nedeniyle yıkılan Latin Katolik Kabristan'ının duvarını kaldırma çalışmalarına gece de devam edildi.  Belediye ekipleri tarafından yıkılan duvar kaldırılırken, sabaha karşı yeni duvar yapımına başlandı. 
İstanbul'da akşam saatlerinde etkili olan yağış nedeniyle Şişli Kurtuluş'ta bulunan Latin Katolik Kabristanı'nın duvarı yıkılmış 3 kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri yıkılan duvarı kaldırmak için başlattığı çalışma gece de sürdü.  Yıkılan duvar İş makineleri yardımıyla hafriyat kamyonlarına yüklenerek kaldırılırken sabaha karşı yıkılan alana beton dökülerek yeni duvar yapımına başlandı. Ekiplerin çalışması sürüyor.


10 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU, 2'SİNİN DURUMU AĞIR

Edinilen bilgiye göre; fırtınada yaralanan yaklaşık 10 kişi Üsküdar Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne tedavi için başvurdu. Yaralılardan iki tanesinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

İDO GERİ DÖNDÜ, YOLCULAR MAHSUR KALDI

Avşa Adası'ndan hareket eden İDO deniz otobüsü, kötü hava şartları nedeniyle yaklaşık yarım saat sonra geri döndü. Ancak Avşa Adası'nda iskeleye yanaşamayan deniz otobüsü, Marmara Adası'na yönlendirildi.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, yolculara kalacak yer tahsis edilmesi için görevlilere talimat verdi.

TAKSİM SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Taksim adeta savaş alanına döndü. Taksim İlkyardım Hastanesi'nin önü fırtına nedeniyle devrilen ağaçlardan dolayı kapandı.

İBB NE KADAR YAĞIŞ DÜŞTÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yağışların çok etkili olduğunu, 18 Temmuz'da 45 dakikada yaklaşık 50-60 kilogram yağışın, bugünkü yağışta ise 20 dakikada fırtına ve dolu ile birlikte 30-40 kilogram arasında yağışın kaydedildiğini bildirdi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'u etkisi altına alan ve kentin birçok noktasında su baskınlarına neden olan şiddetli yağışla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "İstanbul'u akşam saatlerinde etkisi altına alan şiddetli fırtına ile birlikte başlayan yağışlar İstanbul'da hayatı olumsuz etkiledi. Yağışlardan başta E-5 Avrupa yakası otoyolu başta olmak üzere hemen hemen tüm bağlantı yolları ve caddeler trafikten durma noktasına gelmiştir" denildi.

Yağışın il genelinde farklı bölgelerde 20-25 dakikalık sürelerde etkili olduğu kaydedilen açıklamada, Meteoroloji istasyonlarından kaydedilen yağış miktarlarıyla ilgili şu bilgiler verildi:

Aksaray: 16 - KG/M2
Akom: 23 - KG/M2
Çavuşbaşı: 30- KG/M2
Yenibosna: 25 - KG/M2
Merter: 30- KG/M2
Bostancı: 15 - KG/M2
 
Son Güncelleme: 28.07.2017 06:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.