Büyük Felaket 70 yılında İbn Haldun Üniversitesi'nde anıldı

Filistinlilerin İsrail işgal güçleri tarafından göçe zorlanmalarının 70'inci yılı İbn Haldun Üniversitesinde anıldı

17 Mayıs 2018 Perşembe 09:01
Büyük Felaket 70 yılında İbn Haldun Üniversitesi'nde anıldı






Büyük Felaket 70 yılında İbn Haldun Üniversitesi'nde anıldı

Filistinlilerin İsrail işgal güçleri tarafından topraklarını terk etmeye ve zorunlu göçe tabi tutulmalarının 70'inci yılı, İbn Haldun Üniversitesinde etkinliklerle anıldı.

İbn Haldun Üniversitesi Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Araştırmalar Merkezi Nakba'nın (Büyük Felaket) yıl dönümü nedeniyle, Başakşehir yerleşkesinde dönemi tarihsel süreçlerle anlatan bir fotoğraf sergisi düzenledi.

Sinevizyon gösterisinin de yer aldığı sergide, Al Jazeera Haber Kanalı'nın Nakba'ya dair yayınladığı 4 bölümlük belgeselin de gösterimi yapıldı.


İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Aras, Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Araştırmalar Merkezi olarak hem modern Türkiye tarihinin hem de Müslümanları ilgilendiren önemli olayların anma günlerini düzenlediklerini söyledi.

Doç. Dr. Aras, "Nakba, Filisitin'deki işgal sürecinin başlama tarihi. Felaket günü diye de adlandırılan bu olay, her yıl tüm dünyada anılıyor. Filistin'e destek veren STK'lar, üniversitedeki kulüpler, akademik camiada insanlar protesto eylemleri, gösteri ve sergiler düzenliyorlar. Biz de bu olayla ilgili iki günlük program yaptık. Görsel ve işitsel bir sergi açtık. O döneme dair fotoğrafları bulduk belli kaynaklardan. Amacımız İbn Haldun Üniversitesi mensuplarını bu mesele hakkında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak." dedi.

Etkinliklerin ikinci gününde ise, Filistinli akademisyen Yrd. Doç. Abdullah Marouf Omar, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'nin ilan edilmesinden sonra Filistin'de yaşanan sürece dair konferans verdi. Filistin sorununun 1948'de başlamadığını çok eskilere dayandığını anlatan Marouf Omar, İsviçre'de 1879'da düzenlenen ilk Siyonist Konferansı ile sorunun tohumlarının atıldığını söyledi.


"Sorun aslında kolonyal bir sorun"

Bölgeye ilk Yahudi yerleşim birimlerinin Doğu Avrupa'dan göçen Yahudiler tarafından kurulmaya başlandığına dikkat çeken Marouf Omar, "Bana göre bu, dini değil, kolonyal bir sorundu. Çünkü bölgedeki Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlar yıllardır sorunsuz şekilde bir arada yaşıyordu. Avrupa ve Rusya'dan göçen Yahudiler ile Siyonizm bölgede yayılmaya başladı." ifadelerini kullandı.


Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nakba (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre o dönemde, 957 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu rakam o dönem bölgedeki Filistin nüfusunun yarısından fazlasına denk geliyor.


İsrail'e lanet, Filistin'e destek çağrısı


İbn Haldun Üniversitesi, Gazze'de yaşanan katliama karşı bir açıklama yayınlayarak tepkisini dile getirdi. 'İsrail'e lanet, Filistin'e destek çağrısı' başlığı ile yapılan açıklama şöyle; "İnsanlığın kadim şehri Kudüs'te yaşanan işgal ve zulme karşı uluslararası toplumun vicdanını sarsma umuduyla Gazze'de protesto gösterileri yapan sivilleri; çocuk, kadın-erkek, genç-yaşlı ayırt etmeksizin hunharca öldüren İsrail'i nefretle kınıyor, Filistinli mazlum kardeşlerimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz.

Tarihte barış ve huzurun merkezi olan ve Darü's-selam olarak bilinen Kudüs ve Filistin toprakları, maalesef uzun zamandan beri acılar içinde kıvranmaktadır. Bu mübarek toprakları yurt edinmiş Filistinli kardeşlerimizin yaşam hakları, özgürlükleri ve umutları gasp edilmektedir.

Bizler Filistinli kardeşlerimizle gönül bağımızı hiçbir zaman koparmadık, koparmayacağız. Filistin'de akl-ı selimin devreye girmesi en büyük temennimizdir. Mescid-i Aksa'yı ve İslam beldelerini işgale yeltenen ve insanların yaşama hakkına saygı göstermeyen zalim ve merhametsizlere fırsat vermemesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz.

Kardeşlerimizin içinde bulundukları zor durumdan bir an evvel kurtulmaları için Türkiye hükümetinin çabalarını destekliyor, İslam İşbirliği Teşkilatını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerini acilen harekete geçmeye çağırıyoruz."
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.