By Esat Kalamış, İstanbul'da Ege Mutfağı'nın gözde temsilcisi

By Esat Kalamış, Kadıköy'de, ünü çoktan İstanbul sınırlarını aşmış, deniz mutfak kültürünün geleneksel temsilcilerinden biri.  Çok sayıda ünlünün uğrak yeri haline gelen By Esat'ta kısa bir lezzet yolculuğuna çıktık.

23 Temmuz 2018 Pazartesi 22:27
By Esat Kalamış, İstanbul'da Ege Mutfağı'nın gözde temsilcisi






By Esat; İstanbul'da Ege Mutfağı'nın gözde temsilcisi
   

Ege Bölgesi'nin şifalı bitkilerini, mis kokulu zeytinyağlarıyla ile harmanlayıp eşsiz lezzetlere imza atan  Esat Çek'in kurduğu By Esat İstanbul'da geleneksel tadlara önem verenlerin uğrak yeri haline geldi.

Ege'den gelen İnci, İstiridye, Tarak, Vongole, Akivades gibi kabuklu deniz ürünlerinde titizliği ile bilinen BY Esat için, "Ege Denizi'nin İstanbul" şubesi yakıştırması boşuna değil.

Kalamar Tavası, Kalamar ızgarası, Ahtapot Izgara, Ahtapot söğüş, burada ilk kez adını duyabileceğiniz balık pizzası yanında servis edilen Ege usulü Zeytinyağı Fava damaklarda adeta şölen havası estiriyor. Levrek ve Tekir konusunda mutfakta tecrübeli ustaların varlığını hissedeceksiniz. Hem pişirilme süresi hem  de servis hızı, beklenilen lezzeti fazlasıyla veriyor. Üstelik bazı detaylar hiç unutulmamış.


Kalamar sosu ve fener kavurmayı eşsiz bir lezzete dönüştüren, yanındaki salata ve mezeler olabilir. Soyalı uskumru, Levrek Martin, Pilaki ve patlıcan salatasından oluşan mezeler grubunu tatmayı sakın ihmal etmeyin

TAZE OTLAR KALICI LEZZETLER

Ege dağlarından toplanmış onlarca ot türü, ana ve ara yemeklerde, salatalarda, mezelerde varlığını hissettiriyor. Kayakoruğu gibi çoğumuzun turşusunu bildiğimiz Ege ve Akdeniz sahillerinin ünlü otu burada sofrada iştah artırıcı olarak karşımıza çıkıyor.

Ege ve Anadolu mutfağında salataların ve çorbaların baştacı Labada (ilabada) By Esat'ın usta şefleriyle adeta küllerinden yeniden doğmuş. Ege'nin ünlü otları Frenk Maydanozu, Kara Lahana, Pazı, Hardal Otu, Ebe Gömeci, Deniz Börülcesi ve tabi Tere otu salatalarda, enfes balıklarda bol bol kullanılmış.

By Esat'ın enginar salatasını, diyette olanlara tavsiye etmeden geçmek olmaz. Hindiba ile Kaz Ayağı'nı, Şevketi Bostan ile Koyun Gözü'nü, Ege'nin ünlü kişnişlerini ve Rezenesini sofralara taşıyan By Esat'ta ilk kez gördüğüm Cibes'i yazmasaydım hatırı kalırdı. Brokoli hem salata hem de meze olarak, ana yemeklere gerek kalmadan bile tek başına dostlar sofrasında koyu bir sohbetle iyi gidiyor.

DENİZ ÜRÜNLERİNDE YOK YOK

Her bir lezzet için sık sık uğranılası bir mekan olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü deniz mutfağına hakim bir ekip By Esat'ta sizi karşılıyor. Deniz ürünleri içinde Fesleğen'i Levrekle buluşturan mutfak kültürü, soyalı uskumru ve isli kumru ile zirve yapmış.

Otlu levrek ile Midye Salatası, mongo sviç, uzun süre damakta kalıcı lezzet bırakacak kadar güçlü aromaya sahip. Lakerda, füme uskumru, füme hamsi, somon füme, çiroz, Girit Lakerdası, Kavunlu ve kuşkonmalı Somon, midye salma ve Levrek Karpoçya By Esat'a gidenlere ısrarla tavsiye edilir. 
By Esat mutfağında mevsimine göre bulunan balıklardan bazıları ise şöyle; Sarıkanat, Sardalye, Sinarit, Uskumru, Kılıç Balığı, Lipsos, Lagos, Mezgit, Ofroz, Karagöz, Sadece Ege denizine özgü Eşkina ile Kırlangıç, Pisi Balığı, Barbun ve Dil Balığı, Kalkan ve Akya


MEKANDA NE VAR NE YOK


BY Esat için güleryüzlü, temiz ve tecrübeli personel kadrosu klasik bir tanımlama olabilir, ama sosyal medyada By Esat için yapılan yorumların neredeyse tamamına yakını bu görüştü. İnsanı kendi evinde hissettiren ferah mekan tasarımı uzun süre oturulabilir, koyu sohbet ortamının hiç rahatsız edilmeden gece yarısına kadar sürdüğünü çok geç farkedebilirsiniz. Keyifli atmosferi merak etmeyin cüzdanınızı da rahatsız etmeyecek kadar ekonomik. 

Meslek hayatına mutfakta başlayan Esat Çek, sektörde işletmeciliğin her kademesinde çalışmış deyim yerindeyse "çekirdekten yetişmiş" biri olarak tanınıyor. 25 yıllık meslek hayatında kendi yerini kendi adıyla açmış. 

Cunda’dan gelen ege otları ve ege mutfağında isim yapmış mutfak kadrosuyla ege nostaljisini yaşatmaktadır.

Alışık olmadığınız lezzetleri tattırmak için bu mesleğe gönül vermiş biri olarak By Esat’ı söyleyebiliriz.

Balıklarını amatör balıkçılardan temin eden By Esat'ın bu haklı tercihi sektöre de öncülük etmiş. Günlük balık, taze otlar ve tabi Ege bölgesine has mezelerin eşsiz tadı sizi Ege'nin denizine, dağlarına götürecek. 

Unutulmuş Egenin İncileri İstiridye, Tarak, Vongole, Akuvadis Kabuklu ürünleri konusunda İstanbul'da neredeyse iki üç restorandan biridir. Geniş bahçesinin yanında otoparkının olması, misafirler için büyük kolaylık olarak gösteriliyor.

Son Güncelleme: 23.07.2018 21:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.