Çağlayan: Engellilere çıkacak kanunla 'özürlü' denemeyecek

07 Aralık 2012 Cuma 13:07
Çağlayan: Engellilere çıkacak kanunla 'özürlü' denemeyecek






MERSİN (CİHAN)- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak engellileri 'özürlü' olarak görmediklerini, bu nedenle 'özürlü' kelimesi yerine artık 'engelli' ifadesinin kullanılmasını kanun maddesi haline getireceklerini, bu konuda yapılan çalışmaların tamamlanarak Meclis'e gönderildiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin Suphi Öner Öğretmenevi'nde 3 Aralık Dünya Engelliler günü kapsamında bu yıl 9'uncusu düzenlenen Dünya Engelliler Günü Akdeniz Bölgesi Hikaye Yarışması'nın ödül törenine katıldı.
Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan toplumdaki sağlıklı tüm bireylerin, yarının engelli adayı olduğunu ifade etti. Hükümet olarak engelli bireylerin topluma entegre olmaları ve günlük hayattaki yerlerini alabilmeleri için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çağlayan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu konuya ayrı bir önem verdiğini kaydetti. Hiç kimsenin engelli olup olmama konusunda bir garantisinini bulunmadığına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti: Bugün 75 milyon nüfusumuz içinde 8 milyon engelli var. Aileleriyle birlikte baktığımız zaman bu rakam yaklaşık 25 milyonu buluyor. Bu Türkiye'nin 3'te 1'ini ilgilendiren bir konu. Her birimiz potansiyel bir engelli adayıyız.
Türkiye'de gelinen noktada ailelerin artık engelli çocuklarını toplumdan saklamadığına dikkat çeken Çağlayan şöyle devam etti: ''Engellilerimizin, engelli olmayanlardan daha fazla edebiyatta, şiirde, sporda, müzikte, kültürde, teknolojide ve bilimde başarılı olduklarını görüyoruz. Londra'da paralimpik oyunları yapıldı. Olimpiyatlarda 10 engelli gencimiz Türk bayrağını göndere çekti. Bu hükümet olarak yaptığımız çalışmaların en güzel göstergesi. Hükümet olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de sorumluluğumuzun bilincinde vermiş olduğumuz destekleri daha fazla artıracağız. Çok gerekli bir kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'ndan geçirdik, parlamentoya gönderdik. Biz engellilerimizi özürlü olarak görmüyoruz. Bundan sonra 'özürlü' kelimesi yerine artık 'engelli' ifadesini kullanacağız. Bunu bir kanun haline getiriyoruz. Düzenlemenin birçok boyutu var. Gerek maddi gerekse hukuki destekler devam edecek. diye konuştu.

Konuşmaların sonunda Bakan Çağlayan, eşi Songül Çağlayan, Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Başkanı Hüseyin Hüsnü Tekışık ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan ile yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
Programın sonunda ise katılımcılar, öğrencilerle birlikte fotoğraf çektirdi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.