Can Dündar'ın eşi Silivri Cezaevi'ne geldi

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "ihlal" kararının ardından, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar cezaevi önüne geldi.

25 Şubat 2016 Perşembe 23:09
Can Dündar'ın eşi Silivri Cezaevi'ne geldi






Can Dündar'ın eşi Silivri Cezaevi'ne geldi



Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "ihlal" kararının ardından, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar cezaevi önüne geldi.

Gazetecilere açıklama yapan Dilek Dündar, Can Dündar ve Erdem Gül'ü elleriyle teslim ettiklerini ve elleriyle almaya geldiklerini söyleyerek, "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Siyaset üstü olduğunu gösterdi bence. Can'ları almaya geldik" dedi.

"Siz bekliyor muydunuz böyle bir karar?" sorusuna Dilek Dündar, "Bekliyordum. Hep bekliyordum. Mahkemelerden de bekliyordum. Herhangi bir suç teşkil eden bir şey yapmamışlardı. Sadece gazetecilik yapmışlardı. Bunun için biraz uzun süren bir alıkoyma olmuştu. İnşallah bir daha böyle şeyler hiçbir gazetecinin başına gelmez. Herkes haberini özgüvenle, tutuklanacağım, işimden kovacağım diye yapmaz. Basın için güzel bir gün olur inşallah" şeklinde cevap verdi.

"3 ay içinde sizin evinizde, ailenizde neler değişti?" sorusuna ise Dündar, "Ben biraz çok yoğun bir çalışmaya girdim. Özellikle yurtdışında ve yurtiçinde görüşmeler yaptım. Hatta bugün Washington'dan yeni dönmüştüm. Uçaktan indim, bavulu eve bıraktım. Karar geldi, buraya geldim. Konuyu anlatmaya, herkese duyurmaya çalıştım. Uluslararası, Türkiye'de olan gazeteciliğin zor durumunu yurtdışında duyurmaya gittim. En son da Washington'a gittim. Şimdi de Can'ı almaya geldim" şeklinde cevap verdi.

Dilek Dündar, “Anayasa Mahkemesi faks çekti, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne. Mahkeme ara verirse heyet cezaevine faks geçecek ve serbest kalacak. İnşallah tersi bir durum olmaz. Yüzde 90 almaya geldik. Eşimle daha görüşemedim. Bizi içeri almazlar herhalde, kapıda karşılarız" diye konuştu.

CHP'li Yasemin Öney Cankurtaran ise “Adalet her zaman yerini bulur derler. Belki şu anda ülkemizde kör topal gidiyor ama, ağır da olsa yerini buldu. Öncelikle eşine sabır diledik. O kör topal adaletin gitmeye çalıştığı yolda, siz basın emekçileri o yolda onları yalnız bırakmadınız. Basın emekçilerine verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu arada, cezaevine girmek için nizamiyeye yönelen Dilek Dündar'a izin verilmedi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İHLAL KARARI MAHKEMEYE ULAŞTI...

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün özgürlük ve güvenliği ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine dair kısa kararı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden ulaştı.

BAŞVURUNUN KONUSUNA DEĞİNİLDİ

2 sayfalık kararın "Başvurunun Konusu" başlıklı bölümünde, "Can Dündar ile Erdem Gül'ün farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle 'Silahlı Terör Örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklanmalarının, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğüklerinin ihlal ettiği iddialarına ilişkindir" denildi.

Kısa kararın "Hüküm" kısmında şu ifadelere yer verildi:

"1- "Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

2- Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

3- İfade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

4- Anayasa'nın 19. Maddesinin 3. fıkrasında güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.

5- Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.

AYM, KARARIN MAHKEMEYE VE BAKANLIĞA GÖNDERİLMESİNE KARAR VERDİ

Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine de karar verdi.

Kararda, Başkan, 2 Başkanvekili ve 12 üyenin ismi yer aldı.
Son Güncelleme: 25.02.2016 23:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.