Çatışma bölgesindeki izler, ihmal iddiasını güçlendiriyor

16 Temmuz 2011 Cumartesi 17:34
Çatışma bölgesindeki izler, ihmal iddiasını güçlendiriyor






 

İlçenin Dolapdere köyü kırsalındaki ormanlık alanındaki geçici üs bölgesine terör örgütü mensuplarınca sızma sonucu gerçekleşen saldırıdan sonra çıkan yangın 5 kilometrelik alandaki ağaçları yok etmiş. Mevzilerde onlarca mühimmat kalıntısı şiddetli çatışmaların yaşandığını gösterirken, üs bölgesinin hemen her yerinde bulunan ekmek ve konserveler saldırının yemek vaktinde yapıldığına işaret ediyor. Üs bölgesinde 3 metre yüksekliğindeki dik kayalığın olduğu köy tarafında ise hiçbir mevziinin olmaması dikkat çekiyor.

Silvan ilçesi ile Hazro'nun dik kayalıklarından oluşan Dolapdere, 1993 yılında sık sık yaşanan terör olaylarından dolayı boşaltılan köylerden. Köyde yaşayanlar 2000 yılından sonra köylerine geri dönenlerden oluşuyor. 10 yıl sonra ilk kez yaşanan bu terör saldırısı köy halkının deyimiyle 'huzuru' bozmuş. Köyün 3 kilometre uzaklığında bulunan ormanlık alandaki olaydan köylüler silah sesleri ile haberdar olmuş. Silah seslerinden sonra yaşanan karşılıklı çatışma köy halkı tedirginlikle izlemiş. Kısa süre sonra dumanlar yükselmiş. Bir saat sonra da bölgeye gelen bir helikopter alanın üzerinden tur attıktan sonra ayrılmış. İkinci kez daha şiddetli bir çatışmanın ardından, akşama doğru ise iki helikopter geçici üs bölgesine gelmiş, ancak köy halkı yükselen dumanlardan dolayı bölgede ne olduğunu görememiş.

Güvenlik güçlerinin bölgeyi terk etmesinin ardından bölgeye giden gazeteciler, çatışmanın bütün izlerini yakından görüntüledi. Askerin üs bölgesi olarak seçtiği alan, bütün bölgeye hakim. Taşlarla örülmüş geçici mevzilerde yanmış asker çantası ile çok sayıda boş kovan bulunuyor. Mevzilerde makineli tüfek, G3 ve benzeri silahlara ait boş kovanların olması askerin, sonuna kadar çatıştığını gösteriyor.

 

YARALI ASKERLER SÜRÜNEREK HELİKOPTERE ULAŞMAYA ÇALIŞMIŞ

Yaklaşık 2 saat süren çatışmadan sonra mühimmatı biten asker, yangının da etkisiyle çaresiz kalmış. Yaralı askerler, helikopterin indiği düz alana gitmek için süründüğü, çatışmanın uzağında bulunan yanmış asker kıyafetlerinden anlaşılıyor. Bölgedeki teröristleri ateş altına alınan bir helikopterden de düşen bombanın kovanları ise çocuklar tarafından çatışmanın yaşandığı bölgeye getirildi. Çatışmada şehit düşen bir uzman çavuşun kaldığı mevzide ise çok sayıda tabanca mermilerin çekirdeğinin olduğu görülüyor. Bu durum uzman çavuşun şehit olduktan sonra yandığı, yangının etkisiyle üzerinde bulunan şarjörlerin kendiliğinden imha olduğuna işaret ediyor.

 

TERÖRİSTLER SIZDIKTAN SONRA BÖLGEYİ YOĞUN ATEŞ ALTINA ALMIŞ

Güvenlik güçleri, 'alan hakimiyeti' denilen arazi avantajını elde tutmak için genelde bölgenin en yüksek yerinde konuşlanır. Bu, operasyon ekiplerine ateş üstünlüğünden harekat tarzına kadar bir çok avantaj sağlar. Üs bölgesinin de böyle bir yere kurulmasına rağmen, yeterince mevziinin açılmadığı dikkat çekiyor. Yaklaşık 200 askerin olduğu bölgeye 20'e yakın mevzinin kurulması, teröristlerdin sızmasını kolaylaştırmış. Çatışma bölgesinde, teröristlerin mevzi olmayan Dolapdere köyü tarafından sızdığı, ormanlık alanın bulunduğu yerden de bölgeyi el bombası ve roketlerle ateş altına aldığını gösteriyor.

 

KÖY HALKI: HUZURUMUZU BOZDULAR

Dolapdere köyü sakinleri, yaşanan olaydan son derece üzüntü duyuyor. 30 yıldır devam eden terörden dolayı sıkıntı çeken köye halkı, 2000 yılında köylerine geri döndükten sonra yeni evler yapmış eski hayatlarına kaldıkları yerden başlamışlar. Bölgede 10 yıla yakındır ciddi bir operasyonun olmaması köyde huzuru da beraberinde getirmiş. Köy halkından Kazım Taş, "Son olaylar bir kez daha huzurumuzu bozdu. Biz burada sakin ve huzurlu bir hayata tutunmaya çalışırken bir anda köyümüzün adı Türkiye gündemine oturdu. 30 yıldır türlü türlü sıkıntılar çektik, köyümüzden evimizden olduk. Bir daha benzer sıkıntılar çekmek istiyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.