Cerattepe'de son durum, Sabaha kadar horonlu nöbet

Altın uğruna Türkiye'nin en güzel tabiat örtüsünde katliama hazırlanan maden şirketine yönelik Artvin halkının sürdürdüğü eylem gece boyunca sürdü..

17 Şubat 2016 Çarşamba 02:57
Cerattepe'de son durum, Sabaha kadar horonlu nöbet






Cerattepe'de son durum, Sabaha kadar horonlu nöbet


Artvin’in Cerattepe bölgesine çıkan yolu ulaşıma kapatan Artvin halkının polisin coplu ve biber gazlı müdahalesine rağmen direnişi sürüyor. Atmaca Mahallesi Mevkiinde saat 17.00 sıralarında ikinci müdahalenin ardından polisin geri çekilmesi ile yeniden toplanan vatandaşlar geceyi geçirmek için ateş yaktı. Polisin bazı araçları çekici ile kaldırdığı yola kamyon park ederek yeniden kapatan vatandaşlar tulum eşliğinde horon oynadı, alkışlarla tempo tuttu. Kalabalığa evlerinden tencere tava çalarak sesler çıkaran vatandaşlar da destek verdi.

NEŞE KARAHAN: YARIN BURADAN SÜPÜRÜR ATARIZ

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan megafonla kalabalığa seslendi. İki kez gaz ve plastik mermi yediklerini ama daha iyi yerleştiklerini anlatan Karahan, “Bunlar buradan çekilmedikçe bizim aşağıya inme şansımız yok. O nedenle direnişe devam ediyoruz. Hiç kimse aşağıya gitmiyor, oynamaya devam ediyoruz. Bugün Artvin çok güzel bir mücadele verdi. Yarın yine buna devam etmemiz gerekiyor. Buna devam edersek bunları buradan süpürür atarız. Ama tedbiri elden bırakmayalım. Gece de müdahale edebilirler. Eğlenelim ama tedbirli olalım" dedi.

BİBER GAZI DUMANI UYARISI

Karahan, “Bugün rüzgarın yönünde bir acemilik yaptık. Gaz bombaları atıldığında ters tarafa koştuk. Yeniden gaz bombası atılırsa Cerattepe mevkiine doğru koşacağız. Böyle olursa gaz dumanı üzerimize doğru gelmez" uyarısında bulundu.


ARTVİN VALİLİĞİ'NDEN CERATTEPE AÇIKLAMASI

Artvin Valiliği, Cerattepe mevkisinde vatandaşlarla güvenlik güçleri arasında meydana gelen olaylarla ilgili yazılı açıklama yayınladı. Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklama şöyle: 'Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür. Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir. Yine bugün bazı internet siteleri, haber portalları ile bazı sosyal medya hesaplarında yer alan Artvin Milletvekili Sn Uğur Bayraktutan tarafından açıklandığı ve Sayın İçişleri Bakanımız Efkan Ala’ya izafeten söylemlendirilen, 'Vurun Geçin' gibi bir tabir ya da talimat asla Valiliğimize iletilmemiştir ve yalandır. Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmaları hassaten önemlidir.'
 
POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE'DE BULUNMUŞTU

CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, saat 11.20 sıralarında yolu kapatanlardan polis barikatından uzaklaşmalarını ve çekilmelerini istedi. İki milletvekili daha sonra çevik kuvvet önündeki duvarın üzerine oturarak beklemeye başladı. Polis ekipleri, saat 11.25’te yolun trafiğe açılmaması halinde müdahale edeceklerini duyurdu. 5 dakika bekledikten sonra da saat 11.30’da gruba doğru yürüyüşe geçti. Polis, kendilerini durdurmak isteyen CHP milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşüne devam etti ve yolu kapatan yaklaşık 300 kişilik grubun önüne geldi.

Halkın Toplananların yolu açmaması üzerine arbede çıktı. Bunun üzerine polis ekipleri, grubun üzerine yoğun olarak biber gazı sıkmaya başladı. Bu sırada tepelerde bulunanlar da polise taş attı. Polisin biber gazlı ve coplu müdahalesi sonrasında grupta bulunanlar dağılarak tepelere kaçtı. Yaklaşık 15 dakika süren müdahale ardından sağlık görevlilerinin gazdan etkilenen çok sayıda kişiye müdahale etmesi için polis ekipleri  çekildi.

CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, polisin gazlı müdahalesi sonrasında yaptığı açıklamada, bütün bakanları ikna ettikleri halde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ikna edilemediğini anlatırken, "Vurun geçin’ demiş bakan. Herkes ikna oldu bir o ikna olmadı. Kendisine bir şey söylemiyorum buradan. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim" dedi.

MİLLETVEKİLİNE POLİSTEN İLK YARDIM

Polisin sıktığı biber gazından etkilenen CHP’li Uğur Bayraktutan, limon yardımıyla gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Bu sırada bir polis memuru da eline su dökerek Bayraktutan’a yardımcı oldu.

ARAÇLARIN CAMLARI KIRILDI

Bu arada atılan taşlar nedeniyle bölgedeki bir çok aracın camların kırıldı. İlk müdahalenin ardından yol halen trafiğe kapalı halde bulunuyor. Çevik kuvvet geri çekilirken, toplananlar da tepelerdeki bekleyişini sürdürüyor.
CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz de, Artvin Valisi Kemal Cirit'le görüşmek üzere şehir merkezine indi.





Son Güncelleme: 17.02.2016 03:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.