Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ALO 181 bilgi ve danışma hattı

07 Kasım 2012 Çarşamba 11:01
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ALO 181 bilgi ve danışma hattı






ANKARA (CİHAN)- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vatandaşla birebir iletişim kurabilmek ve sorunların kaynağına acil müdahalede bulunmak için hazırladığı ALO 181 Çevre ve Şehircilik Hattı yakında faaliyete geçecek. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluğundaki tüm alanlarla ilgili vatandaşın sorularına cevap bulacağı çağrı merkezinde 75 kişi istihdam edilecek.

ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattı aracılığıyla bakanlık, vatandaştan gelen her türlü bilgi ihtiyacını karşılayacak. Gelen başvurular kayıt altına alınacak ve ilgili birimlere aktarılacak. Vatandaş çevre sorunları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, Çevresel Etki Değerlendirme ve Tabiat Varlıkları ile ilgili bütün merak ettiklerini, sorularını Alo 181 hattından 24 saat kesintisiz öğrenebilecek. Bakanlık Türkiye'nin 81 ilden gelen şikâyetleri il müdürlüğü ile irtibata geçerek anında müdahalede bulunacak; denetimler sıklaştırılacak.

Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattının kurulmasındaki temel gayenin vatandaşın duyarlılığını arttırmak olduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 24 Saat kesintisiz hizmet sunacak sistemle birlikte kirliliğin kaynağına ulaşılacak. Bu noktada vatandaşımıza çok büyük görevler düşüyor. Vatandaşı bilgilendirmede SMS yöntemi kullanılacak. dedi.

ALO 181 KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ETKİN ROL ALACAK

6.5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde vatandaş, merak ettiği konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebilecek. Riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı gibi 6306 sayılı Kanun'da anlamadıkları konular hakkında bilgi alabilecek. Vatandaş aynı zamanda kentsel dönüşüm sırasında yaşadığı problemleri ve şikâyetleri Alo 181 ile Bakanlığa iletip, çözüm yolları arayabilecek.

Kentsel dönüşümde vatandaşla ortak hareket etmeyi istediklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakan'ı Erdoğan Bayraktar, Bu işi vatandaşla birlikte başaracağız. Vatandaşımızın bilmediği birçok konu var. Soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu tip bir çalışma içerisinde bulunduk. İnanıyorum ki kentsel dönüşüme vatandaşlarımız da destek verecek. Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı kimlere yapılacak, hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ne olacak, kredi vermesi süreci nasıl işleyecek? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını vatandaşlarımız bu hat aracılığı ile öğrenmiş olacak. Katılım artacak. diye konuştu.

Vatandaşın en çok merak ettiği soru ve cevaplar ise şöyle:

Kentsel dönüşümde kira yardımı dahil her türlü yardım yapılacak deniliyor. Hangi kriterlere göre? Binasını yıkmak isteyen herkes kira ve başka turlu yardım alabilecek mi?

Riskli alanda olup binası riskli olduğu tespit edilenlere Bakanlık yada idare ile yapacakları anlaşma hükümleri doğrultusunda, bulundukları bölgenin sosyo-ekonomik durumları da dikkate alınarak kira yardımı yapılacak.

Binamızın riskli olduğunu düşünüyoruz ama 3'te 2 çoğunluğu yakalayamıyoruz. Ne yapılması gerekiyor?

Üçte iki oranına bakılmaksızın herhangi bir malik tarafından tespitler yaptırılabilir.

Kentsel dönüşüme katılmak istiyorum ama hiç param yok. Zaten güçlükle geçiniyoruz. Evimi yıkacaklarsa ben nerede hangi şartlarla oturacağım?

Konut ve arsanın tapu kayıt durumu tespit edilerek hak sahipliği konumuna ve ekonomik durumuna göre uygulama yapılacak. Evi yıkılan hak sahiplerine kira yardımı veya konut tahsisi yapılacak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.