CHP'li Aygün'den 'Siteler OSB olsun' teklifi

29 Kasım 2012 Perşembe 13:58
CHP'li Aygün'den 'Siteler OSB olsun' teklifi






ANKARA (CİHAN)- CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Türkiye'nin en büyük mobilya üretim merkezlerinden biri olan Ankara'daki Siteler'in Ağaç İşleri ve Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi statüsüne kavuşturulması için yasa teklifi verdi.

Aygün'ün TBMM'ye verdiği yasa teklifinde, küçük sanayi sitesi veya organize sanayi sitesi gibi herhangi bir statüsü bulunmadığı için, birçok alt ve üst yapı sorunları yaşayan, bu nedenle üretimi, istihdamı ve ticaret hacmi olumsuz etkilenen Siteler'e Ağaç İşleri ve Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi statüsü verilmesi öngörüldü.

ANKARA MOBİLYA ÜRETİMİNDE İKİNCİ ÖNEMLİ MERKEZ

Yasa teklifinin gerekçesinde, mobilya sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde, üretim, sağladığı istihdam ve yaptığı ihracat açısından önemli bir yere sahip bulunduğu ifade edildi. Sektörün Türkiye genelinde yaklaşık 160 bin kişiye doğrudan, 260 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağladığı kaydedilen gerekçede Ankara'nın, mobilya üretiminde İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci önemli merkezi konumunda olduğuna dikkat çekildi. Ankara'da mobilya sektörünün yoğunlaştığı merkezin ise Siteler olduğu vurgulandı.

Sinan Aygün, yaptığı açıklamada, Siteler'in 1960 yılından itibaren oluşmaya başlayan Siteler'de faaliyette bulunan 6 bine yakın firmanın 30 binden fazla kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Bu işletmelerin çoğunlukla mobilya üretimi yapan emek yoğun küçük ve orta boy işletmeler olduğunu kaydeden Aygün, şunları söyledi: Siteler'in, belirli bir statüsü olmaması nedeniyle çok önemli altyapı eksiklikleri bulunuyor. Devletin sanayi sitelerine ve organize sanayi bölgelerine sağladığı teşviklerden Siteler yararlanamıyor. Bu nedenle maliyetler artıyor ve Siteler esnafı Çin ve benzeri ülkelerden yapılan ithalatla baş edemiyor. Birçok mobilya üreticisi üretimi bırakıp Çin'den ithal edilen ucuz ürünlerin pazarlamasına yöneliyor. Yapılan bir 'araştırmaya göre Siteler'deki 966 iş yeri, yani buradaki iş yerlerinin yüzde 17'si boş durumda bulunuyor.

SİTELER OSB OLURSA İHRACAT 500 MİLYON DOLARI BULUR

Aygün, Siteler'in bugünkü yapısıyla gelişimini sürdürmesi ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı artırmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bölgenin ekonomiye katkısını artırabilmesi için organize sanayi bölgesi (OSB) statüsüne kavuşturulması gerektiğini savunan Aygün, Eğer yasa teklifimiz kabul edilir de Siteler, Ağaç İşleri ve Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi statüsüne kavuşturulursa Ankara'nın 100 milyon olan mobilya ihracatı kısa sürede 500 milyon dolara yükselir. dedi. Aygün, yasa teklifinin gerekçesinde de Siteler'e OSB statüsü tanınmasının, bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracağı, üretimin daha sağlıklı koşullarda, çevreye duyarlı ve ileri teknoloji kullanılarak yapılmasını sağlayacağı vurguladı. Aygün, OSB statüsünün, bölgede 'kümelenme' modelinin hayata geçirilmesine de imkân tanıyacağını, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından da olumlu etki yapacağını belirtti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.