Çiçek: Engelliler eğitim, sağlık, istihdam gibi temel haklardan yararlanabilmeli

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:31
Çiçek: Engelliler eğitim, sağlık, istihdam gibi temel haklardan yararlanabilmeli






ANKARA (CİHAN)- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek; engellilerin eğitim, sağlık, istihdam gibi temel haklardan tam ve engellenmeden yararlanabilmeleri gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Çiçek, engellilerin yaşam koşullarının, sosyal devlet ve çağdaş bir toplum olabilmenin en önemli göstergelerinden olduğunu hatırlattı. Çiçek, engellilerin de eğitim, sağlık, istihdam gibi temel haklardan tam ve engellenmeden yararlanabilmeleri gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de son dönemde engellilerin haklarının iyileştirilmesi ve yaşam koşullarının düzeltilmesinde önemli mesafeler alındığını hatırlatan Çiçek, şöyle dedi: Engellilere verilen eğitim, sağlık, istihdam, bakım ve tedavi gibi hizmetlerde önemli ilerlemeler olmuştur. Herşeyden önce, engelli vatandaşlarımızın topluma katılımları, kendilerini geliştirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan onurlu bir hayat sürebilmeleri konusunda oluşan toplumsal bilinç sevindiricidir. Devletin bu konuda yürüttüğü politikalar yanında, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve özellikle aileler engellilerin kendilerini geliştirebilmeleri konusunda büyük gayretler göstermektedirler.

Engellilerin, spordan sanata birçok dalda gösterdikleri başarılarla kendilerine imkan sunulduğunda neleri başarabileceklerini ve engelleri aşabileceklerini gösterdiğini dile getiren Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü: Engelliler konusunda en önemli düzenleme 2005 yılında TBMM'de çıkarılan Özürlüler Kanunu'dur. Bu kanunla engellilerle ilgili yasal çerçeve ve hizmet altyapısı oluşturulmuştur. Bütün bu düzenlemelerin amacı, engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan kendi kendilerine yetebilecek bir hayat sürmelerini sağlamak içindir. Bugün 8,5 milyonu bulan oranla engelliler ülkemizde önemli bir toplumsal kesimi oluşturmaktadırlar. Onların eğitim, sağlık, istihdam gibi haklardan yararlanabilmeleri toplumsal yaşamı da doğrudan etkileyecek önemli bir konudur.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.