Çin basınından Putin´in Türkiye ziyareti

04 Aralık 2012 Salı 14:52
Çin basınından Putin´in Türkiye ziyareti






PEKİN (CİHAN)- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Türkiye'yi ziyareti Çin basınında da geniş yer buldu. Çin basını, Türkiye-Rusya ilişkilerinde Suriye sorunu nedeniyle bir süredir gerginlik yaşandığını, bu ziyaretin bu döneme denk geldiğine değindi.

Çin´in devlet televizyonu CCTV, Putin´in Suriye konusunda Türkiye ile anlaşamadığı, Moskova´nın Şam yönetimine, Ankara´nın ise muhaliflere siyasi ve silah tedariki yaptığı bilgisine yer verdi. İki ülke ilişikleri değerlendirilen haberde, Suriye´ye ait bir yolcu uçağının Moskova´dan Şam´a giderken, Türkiye tarafından indirildiği ve bunun ilişkileri gerdiğini hatırlattı. Türkiye´nin NATO'dan Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesi talebinin de Rusya´yı endişeye sevk ettiği belirtilen yorumlarda, Putin´in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısındaki konuşmalarına yer verildi.

ESED´İN AVUKATLIĞINI YAPMIYORUZ

Putin´in Esed´in avukatlığını yapmıyoruz ve Bu zor sorunun çözümü için birlikte çalışmayı sürdüreceğiz açıklamasına değinen Çin´in devlet medyası, Putin´in Suriye konusunda Türkiye'yle pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye'nin geleceğine yönelik metotlar konusunda görüşlerimiz farklı görüşüne yer verdi. Putin´in, Patriot füzeleriyle ilgili endişesini, Patriot füzeleri dünyanın en iyi sistemi değil. Biz, Türkiye'nin sınırdaki olaylar konusunda kaygılarını anlıyor, paylaşıyoruz. Kışkırtma için ek durum oluşturulması yanlıştır. Eğer duvarda tüfek varsa sonunda ateş edilecektir sözüyle aktaran Çin basını, Başbakan Erdoğan´ın Hedefimiz, Suriye'de akan kanın bir an önce durmasıdır sözlerine yer verdi. Erdoğan´ın, Suriye sorunu üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Temel dış politika açısından, Rusya ile aynı tutumda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Suriye halkının özgür iradesinin hakim kılınması, komşumuz Suriye'de barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, hem ülkemiz, hem bölge, hem de uluslararası toplum için hayati bir öneme sahiptir. Dışişleri Bakanlarımızla daha yoğun bir çalışma yolunda adımlar atılacaktır. açıklaması da Çin medyasına yansıdı.

Çin, Rusya ile birlikte Esed rejimine verdiği destekle biliniyor. Çin medyasındaki haberlerde ağırlıklı olarak Putin´in sözlerine yer verildi.

Çin Uluslararası Radyosu da, Putin'in Türkiye ziyaretinin gerçekleşmesi çok da kolay olmadı. Spor yaptığı esnada daha önceki bir rahatsızlığı nükseden Putin, sağlık sorunları sebebiyle Japonya Başbakanı'nın Rusya ziyareti dahil olmak üzere, bir dizi görüşmesini iptal etmek zorunda kaldı. Ancak Putin'in Türkiye ziyaretini gerçekleştirmesi, Rus liderin Türkiye'nin Suriye sorunundaki tutumuna büyük önem verdiğini gösteriyor. değerlendirmesi yaptı. Radyo, Rusya ile Türkiye, Suriye sorunu konusundaki fikir ayrılıklarına rağmen, ikili ticaret ve enerji konularında sıkı temas halinde. Rusya, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı, Türkiye ise Rusya'nın yedinci büyük ticaret ortağı konumunda. Dolayısıyla, Putin'in Türkiye ziyareti, Erdoğan ile Suriye sorununu görüşmenin yanı sıra, politik anlaşmazlıkların ikili ticari ilişkileri olumsuz etkilememesini de amaçlıyor. yorumunda bulundu.

Resmi Xinhua ajansı da Suriye anlaşmazlığının sürdüğünü, ancak ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişimi yönünde özellikle ekonomi, turizm ve enerji işbirliği gibi konularda önemli adımlar atıldığını abonelerine duyurdu. Ajans, Suriye anlaşmazlığına rağmen Türkiye-Rusya ilişkilerinin yıldızı parladı vurgusu yaptı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.