Çin: Kuzey Kore´nin uydu planını yakından takip ediyoruz

02 Aralık 2012 Pazar 21:07
Çin: Kuzey Kore´nin uydu planını yakından takip ediyoruz






PEKİN (CİHAN)- Kuzey Kore´nin müttefiki Çin, Pyongyang yönetiminin bölgeyi alarma geçiren uydu fırlatma faaliyetini ve ilgili tüm tarafların bu konudaki tutumlarını yakından izlediğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Pekin´de bugün basına verdiği demeçte, Kuzey Kore´nin uzaydan barışçı amaçla faydalanma hakkına sahip olduğu söyledi. Sözcü, Ancak bu faaliyetlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uyması gerekir.´´ dedi. İlgili tarafların, Kore Yarımadası'ndaki barış ve istikrarın korunması için daha çok çaba harcamaları gerektiğini belirten Qing, İlgili taraflar son gelişmeler karşısında temkinli olmalı, böylece durumun daha da kötüleşmesini önlemeleri gerekir. görüşünü ifade etti.

ÇİN, KUZEY KORE´Yİ YUMUŞATAN TEK ÜLKE

Çin, Pyongyang yönetiminin siyasi olarak tek müttefiki durumunda ve dünyanın en fakir ülkelerinden Kuzey Kore´nin ekonomisinin çökmemesi için ana gıda ve yakıt kaynağı konumunda bulunuyor. Bununla beraber Pekin, siyasi kaos ve sınır kapısına mülteci akınına yol açacak bir patlamaya neden olabileceği korkusuyla, Kuzey Kore'nin davranışlarını yumuşatma ve makul seviyeye çekmek için elinden gelen çabayı gösteriyor.

Kuzey Kore´nin resmi ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3´ün ikinci versiyonunun, Cholsan kasabasındaki Sohae Uzay Merkezi´nden Unha-3 taşıyıcı roketle 10-22 Aralık tarihleri arasında fırlatılacağını duyurdu. Gözlemciler, Pyongyang´ın uzaya uydu göndereceği açıklamasını kıtalar arası füze denemelerine bir kılıf olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan son gelişmeler üzerine Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda da Çin'in başkenti Pekin'de çarşamba ve perşembe günü yapılacak ikili görüşmeleri iptal etti.

Kuzey Kore´nin hamleleri, ABD, Japonya ve Güney Kore´yi endişeye sevk ediyor. Söz konusu fırlatma, babası Kim Jong-il'in bir yıl önce ölümünün ardından iktidarı devralan oğlu Kim Jong-un´un ikinci uydu denemesi olacak.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.