Çin ve Güney Kore´den ticarette yerel para adımı

04 Aralık 2012 Salı 10:31
Çin ve Güney Kore´den ticarette yerel para adımı






PEKİN (CİHAN)- Çin ve Güney Kore, bankaların yerel para birimleriyle işlem yapmalarını teşvik eden 59 milyar dolarlık bir swap anlaşması imzaladı.

Güney Kore Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası, Çin´in para birimi yuan ve Güney Kore´nin para birimi wonun ikili ticarette kullanılmasını desteklemek için 59 milyar dolarlık (64 trilyon won yada 360 milyar yuan) swap anlaşması imzaladı. Buna göre dünyanın en büyük ihracatçısı Çin ile en büyük yedinci ihracatçısı Güney Kore bankaları, ay sonundan itibaren her iki ülkedeki şirketlerin won ve yuan ile kredi alabilmesine uygun hâle getirilecek.

Güney Kore, başka ülkelerle de benzer anlaşmaları yapabileceklerini açıkladı.

Asya´nın iki dev ticaret ülkesi arasındaki anlaşmanın iki yıllık görüşmelerin sonucu olduğu kaydedildi.

Güney Kore'ye göre söz konusu anlaşma, 2008-2009 küresel finansal krizin ardından gelişmekte olan ülkelerin yerel paralarını uluslararası hâle getirme çalışmalarının bir parçası.

ABD dolarını güvenli rezerv para olarak görmeyen Çin, para birimi yuanin (RMB) dolar yerine ticarette kullanılması için komşu ülkelerle işbirliğine gidiyor.

Bu anlaşmanın, döviz risklerinin ve işlem maliyetlerinin azaltılması gibi birçok alanda fayda sağlayacağı tahmin ediliyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.