Çin´de yolsuzluklar artıyor

07 Aralık 2012 Cuma 12:34
Çin´de yolsuzluklar artıyor






PEKİN (CİHAN)- Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin´de yolsuzluklarda artış gözlemleniyor.

Çin´de son 10 yıldır ekonomik gelişmeye paralel olarak belirgin şekilde artan yolsuzlukların ülkede çok ciddi boyutlara ulaşması, yeni yönetimi harekete geçirdi. Gün geçmiyor ki Çin Komünist Partisi (ÇKP) yöneticilerinin karıştığı yolsuzluk olayları devlet medyasında ve kişisel mikrobloglarda ortaya çıkmasın. Çin halkının en öne çıkan isteği ise geçen ay ÇKP Başkanı olan ve Mart 2013´te Cumhurbaşkanı olacak Xi Jinping yönetimin, sosyal huzursuzlukların artmasında önemli role sahip yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gitmesi. Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, yolsuzlukların üzerine gidilmemesi halinde bunun partinin ve ülkenin geleceğini tehdit edeceğini söylemişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından açıklanan Yolsuzluk Algılama Barometresi'nde de Çin, 5 basamak daha aşağı inerek, dünyadaki yolsuzluk sıralamasında 176 ülke arasında 80. oldu.

Berlin merkezli örgütün müdürü Cobus de Swardt, dünyanın önde gelen ekonomilerin, kurumlarının tamamen şeffaf ve liderlerinin de hesap sorulabilir olması yönüyle örnek teşkil etmeleri gerektiğini söyledi.

Endekse göre, gelişmekte olan ekonomik devler arasında yolsuzluğun çok olduğu sadece Çin değil. Hindistan ve Rusya da bulunuyor. Hindistan, geçen yılki sıralamaya göre bir adım yukarı çıkarak 94., Rusya ise 2011 yılından 10 basamak daha yukarı olan 133. sıraya yerleşti.
Türkiye´nin bu yıl aldığı 49 puanla 7 basamak yükselerek, 54. olduğu sıralamada, Japonya ve İngiltere 17., ABD ise 19. sırada yer aldı.

Sıralamalara göre, dünyanın en az yolsuzluk yapılan ülkesi ise Danimarka oldu. Danimarka'yı Finlandiya ve Yeni Zelanda takip etti. Yolsuzluk Algılama Barometresi'ne göre; 2012 yılında dünyada yolsuzluğun en fazla olduğu ülke Somali. Son yıllarda sık sık; açlık, kuraklık ve iç savaş haberleriyle gündeme gelen Somali 100 üzerinden 8 puan alan Kuzey Kore ve Afganistan ile birlikte barometrenin en altında yer aldı. Son sıralarda ise Irak (169.), Türkmenistan (170.), Özbekistan (170.), Myanmar (Burma) (172.) ve Sudan (173.) da alt sıralardaki diğer ülkeler.

Raporda ayrıca yolsuzluğun hala dünya ekonomisi için en önemli sorunlardan biri olduğu ve 176 ülkeden üçte ikisinin 50'nin altında puan alarak yolsuzluk konusunda sınıfta kaldığı belirtiliyor.

ÇİN´DE YOLSZULUK YAPANLAR İFŞA EDİLİYOR

Çin´de geçtiğimiz ay yapılan ÇKP´nin tarihi kongresinde ön plana çıkarılan yolsuzluklarla mücadele konusu ülke gündemindeki sıcaklığını koruyor. Çin´in gelecek 10 yılına yön verecek liderlerin belirlendiği günden itibaren ülkede 8 ÇKP´li üst düzey yetkilisi görevinden alındı ve haklarında soruşturma başlatıldı.

Çin´in yeni politbüro üyelerinin basına tanıtıldığı 15 Kasım tarihinden itibaren geçen süre zarfında devlet medyasında yolsuzluk yapan üst düzey yetkililer ifşa edilmeye devam ediyor.
Aralarında farklı şehirlerdeki emniyet müdürlerinden ÇKP sekreterlerine, belediye başkan yardımcılarından, genel müdür yardımcılarına kadar 8 üst düzey parti yetkilisi karıştıkları yolsuzluk, adam kayırma, görevi kötüye kullanma ve kaset skandallarından ötürü görevlerinden alındı. Bunlar arasında Shanxi eyalatinin Taiyuan şehri Emniyet müdürü Li Yali, Sichuan Eyaleti ÇKP genel sekreter yardımcısı Li Chuncheng, Shenzhen eski belediye başkanı yardımcısı Liang Daoxing ve Hebei eyaleti Yangyuan şehri parti sekreteri Chen Hongping da bulunuyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.