Çinli TTC ile Botaş Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi'nde ilk sondaj

06 Aralık 2012 Perşembe 18:27
Çinli TTC ile Botaş Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi'nde ilk sondaj






AKSARAY (CİHAN)- Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde Çinli TTC firması ile Botaş ortaklığında yapımı devam eden Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi'nde 12 kuyudan ilkinin sondajı başlatıldı.

Törene; Aksaray Valisi Selami Altınok, Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Aksaray Belediye Başkan Vekili Akif Kılıç, Botaş Proje Müdürü Gazi Dülger, Sultanhanı Belediye Başkanı İsmet Sarı, Çin Türkiye Büyükelçiliği Özel Sekreteri Zhu Guangyao, Tianchen Engineering Şirketi Projeler Sorumlusu Yin Xueqiang ile diğer davetliler katıldı.

Aksaray Valisi Selami Altınok, törende yaptığı konuşmasında, Çin ile Türkiye´nin tarihi bir geçmişi, dostluğu ve birlikteliği olduğunu belirterek, bu birlikteliği şimdi ekonomik alanda yapılan işbirliği ile geliştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vali Altınok, şöyle dedi:

Dünyada ekonomik krizin hüküm sürdüğü dönemde, krizden fazla etkilenmeyen ve hızlı gelişen iki ülke Türkiye ve Çin olmuştur. İki gelişen ekonominin bu büyük doğalgaz tesisisin yapımında işbirliğinin olması, Türkiye ve Çin için büyük avantaj sağlayacaktır. Bu tesisler ülkemize ve Aksaray'a hayırlı olmasını diliyorum.´´

Botaş Proje Müdürü Gazi Dülger de proje ile ilgili bilgi verdi. Dülger, 12 adet 630 bin metreküplük yerin 1,5 kilometre altında kuyular oluşturulacağını söyledi. 8 yıl sürecek projede, kuyularda 1 milyar metreküplük doğalgazın depolanacağını belirten Dülger, 2015 yılında projenin yarısının tamamlanarak işletmeye açılacağını belirtti.

Tianchen Engineering Şirketi Projeler Sorumlusu Yin Xueqiang da projenin önemli ve büyük bir proje olduğunu belirttiği konuşmasında, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Aksaray´da böyle bir projeyi yapmalarından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Xueqiang, proje ile doğalgaz ihtiyacının karşılanması için yapılacak depolardan yararlanılacağını belirtti.

Çin Türkiye Büyükelçiliği Özel Sekreteri Zhu Guangyao ise 2012'nin 3 çeyreğinde toplam ticaret hacminin 17.62 milyar doları bulduğunu belirtti. Çin'in Türkiye'nin en büyük 4. ticari ortağı ülkesi olduğuna dikkat çeken Guangyao, şunları kaydetti:

''Çin, aynı zamanda Türkiye'nin 2. büyük ithalat ülkesi. Çinli firmaların Türkiye'deki müteahhitlik hacmi ise 10 milyar doları buldu. Türk hükümeti, 2012 yılında enerji ve altyapı sektörlerine 17 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Çin, bu iki sektörde güçlü ve deneyimli bir ülkedir. Teknik, tesis ve eleman konusunda büyük avantajlara sahip. Bu nedenle bugün açılışını yaptığımız bu tesis, stratejik bir öneme sahip ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacak.''

Konuşmaların ardından, Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi'nde ilk kuyunun açılışı için çalışmalar, Vali Selami Altınok, Çinli firma yetkilileri ve diğer davetlilerin katılımı ile başlatıldı.



CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.