'Çocuklar ruh sağlıklarını davranışsal tepkilerle ortaya koyuyor'

04 Aralık 2012 Salı 14:52
'Çocuklar ruh sağlıklarını davranışsal tepkilerle ortaya koyuyor'






GAZİANTEP (CİHAN)- Uzman Psikolog Beyza Akınal, çocukların ruh sağlıkları ile ilgili durumu davranışsal tepkilerle dile getirdiklerini belirterek, Stres ve kaygı kaynaklı aşırı öfke, agresiflik veya içine kapanma gözlemleneceği gibi çocuklar parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma veya yeme bozuklukları gibi davranış bozuklukları ile ruhsal bunalımlarını anlatırlar. diye konuştu.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK), kursiyerlere 'Aile İçi İletişim' konulu seminer verdi. GAMEK Cumhuriyet Gençlik ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Akınal, aile bireylerinin özellikle de çocukların ruh halini anlayabilmede iletişimin, empati kurmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Yaşamın her döneminde fiziksel sağlık kadar ruh sağlığının da önemli olduğunu kaydeden Akınal, Çocuğumuzun ateşinin yükseldiğini kolayca anlayabiliriz ve tedbir alırız, fakat ruh sağlığının bozulduğunu anlamak daha zordur. Çocuklarımız ruh sağlıkları ile ilgili bize davranışsal tepkiler verirler. Stres ve kaygı kaynaklı aşırı öfke, agresiflik veya içine kapanma gözlemleneceği gibi çocuklar parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma veya yeme bozuklukları gibi davranışlarla da içinde bulundukları ruhsal bunalımı anlatmaya çalışırlar ve çevrelerinden yardım beklerler. diye konuştu.

Velilerin çocukları yakından takip etmesi gerektiğini ifade eden Akınal, Ruh sağlığı problemleri her beş çocuktan birinde her hangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Ne yazık ki ruh sağlığı bozulan çocukların tahminen üçte ikisi ihtiyaçları olan yardımı alamamaktadır. Psikolojik olarak sağlıklı çocuklara sahip olabilmenin en önemli yolu ruh sağlığı düzgün ebeveynler olmaya bağlı. Çocuklar duygusal olarak çok hassas yaratıldıkları için ortamdaki stres kaygı gibi durumları bir sünger gibi çekerler. İçlerinde yaşadıkları bu yoğun kaygıyı sözel olarak ifade etmekte zorlandıkları için genellikle davranışlarıyla bunu gösterirler. şeklinde konuştu. Çocukların içinde bulundukları kaygının tam tespitinin önemli olduğunu vurgulayan Akınal, Problemlerin büyük bir kısmı sevgi ve ilgi eksikliğinden ortaya çıkabilmektedir. Problem belirlendikten sonra ilgi ve şefkatle problemi çözmeye çalışmak lazım. Zorlanılan durumlarda da bir uzmandan destek almak önemli. ifadelerini kullandı.

GAMEK Genel Koordinatör Yardımcısı Zehra Gündüz ise iletişimin aile içerisinde yaşayan kişilere ait sosyal yapının temelini oluşturduğuna dikkat çekerek, aile içi sorunları anlama ve çözme konusunda uzmanlar aracılığıyla kursiyerleri bilgilendirdiklerini, bu tür organizasyonların devam edeceğini söyledi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.