Çocuklarda yaz aylarında görülen iştahsızlık büyütülmemeli

12 Temmuz 2011 Salı 09:56
Çocuklarda yaz aylarında görülen iştahsızlık büyütülmemeli






 Çocuklarda yaz aylarında iştahsızlık görülmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, yemek yeme konusunda çocuklara baskı yapılmamasını tavsiye ediyor.

Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Akarlar, yaz aylarında görülen iştahsızlığın; sıcaklar başta olmak üzere, oyun oynama isteği, su, meşrubat, dondurma ve abur cubur tüketme eğilimi gibi bir çok sebebi olduğunu söyledi. Yaz döneminde annelerin yemek yemeyen çocuğun peşinden koşturduğunu hatırlatan Akarlar, annelerin çocuğun beslenmesine fazla yoğunlaştığını kaydetti.

 Uz. Dr. Akarlar, yaz aylarında görülen iştahsızlığı şöyle açıkladı: Çocuklar yazın genelde daha fazla oyun oynayıp, eğlenmek isterler. Bu dönemde, bol miktarda meşrubat ve dondurma tüketimi dikkat çeker. Yaz aylarında gelişen ve boy atan çocuklar da ailelerde, az yedikleri için zayıfladığı izlenimini doğurur. Oysa bu gayet normaldir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı çocuk şişman ya da toplu olan çocuk değildir.

 Çocuklarımıza bu dönemde yemek baskısı yapılmaması gerekir. Onların acıktıklarına biz değil kendileri karar vermeli. Karnı acıktığında gelip kendileri yemek isteyecektir zaten. Dikkat edilmesi gereken nokta, abur cubur tüketiminin kontrol edilmesidir. Bunun dışında yemek konusunda fazla yoğunlaşmamalı.

Yemek konusunda anneleri peşlerinden koşturan çocukların, bunu bir alışkanlık haline getirebileceğine işaret eden Dr. Akarlar, Çocukta yemek yemeye karşı bir bıkkınlık oluşturulmamalı. Ayrıca, 'nasıl olsa annem beni bulur ve yemek yedirir' diyerek sorumluluk duygusundan uzak hareket edebilir. Buna da izin verilmemeli. Kendi iradesiyle karar almasını sağlamalıyız. diye konuştu. Gıda zehirlenmelerinin de en fazla yaz aylarında görüldüğüne dikkat çeken Akarlar, gıda güvenliğine dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Temiz ve güvenli ortamlarda saklanmış gıdaların çocuklara verilmesini isteyen Dr. Akarlar, şunları dile getirdi: Yaz aylarında az sıvı tüketimi çeşitli sorunlara yol açabilir.

Ayrıca, çabuk bozulabilen mayonez, tavuk gibi gıdalar besin zehirlenmeleri ve ishale yol açabilir. Yazın özellikle tuz ve yağ tüketimi azaltılmalıdır. Herhangi bir sağlık problemi yoksa çocukların her dondurma tüketmesi engellenmemeli.

CİHAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.