Darbecilerin yüreğini korku sardı: İhanetin bedeli ağır olacak

Paralel yapının TSK içindeki uzantıları tarafından yapılmak istenen darbenin yeni detayları ortaya çıktı. Başarısız darbe girişimi sırasında komutanların kaçırılması ve 200'den fazla tankın sokaklara inmesinin nasıl engellendiği haberin devamındı

18 Temmuz 2016 Pazartesi 02:10
Darbecilerin yüreğini korku sardı: İhanetin bedeli ağır olacak






Darbecilerin yüreğini korku sardı: İhanetin bedeli ağır olacak


Son Dakika Haberleri; Türkiye'yi günlerdir kaosa sürükleyen darbe girişiminde, cuntacı ekibin kullandığı yöntemler askerler tarafından 'Namertçe' bulundu. Yalan, hile, iftira, aldatma, komutanına ihanet, ihanete işbirlikçilik sıfatlarının cuntacıların en belirgin özelliği olduğunu belirten askeri yetkililer 'Bunların kalkışmasının akim kalmasında en büyük pay emir komuta zincirinin yeniden kurulması, halkın duyarlılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı meydanlara davet etmesi ve medyanın bu konudaki tavrı olduğunu söylediler.

İHANETİN BEDELİNİ MUTLA ÖDETİLMELİ


Vatandaşların meydanlarda 'İdam cezası' isteğinin siyasiler tarafından dikkatle takip edilmesinin önemli olduğunu belirten askeri çevreler 'Şimdi hepsini korku sardı. İdam'ın geri getirilmesi siyasilerin vereceği bir karar, ancak bunların ortak özelliği korkaklıktır. Ölüm korkusuyla Yunanistan'a kaçanlar, helikopterleri, tankları, füze bataryalarını yolların ortasına bırakıp kaçanlar, komutası altındaki rütbesiz acemi askerleri yollarda perişan halde bırakıp kaçanlar, ihanetin bedelini mutlaka ödemeli' değerlendirmesini yapıyor.

KOMUTA KADEMESİNE ÖLÜM TEHDİDİYLE İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yaveri ve özel kalem müdürünün de ihanet çetesiyle işbirliği halinde olması darbecilerin kurduğu tuzağın boyutları hakkında önemli ipuçları veriyor. Genelkurmay Karargahı'nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de götürüldükleri yerde rehin tutulduğu öğrenildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı 15 Temmuz günü saat 21.00'de darbe girişiminde bulunan askerlerce Genelkurmay Karargahı'na davet edildi. Karargaha girer girmez de askerlerce hem Kuvvet Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak hem de Kuvvet Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar enterne edildi. Bu sırada Kara Kuvvetleri Komutanı Koruma Astsubayı Şehit Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın'ın askerlere karşı mukavemet ettiği ancak askerlerce Genelkurmay Karargahı'nın içinde şehit edildiği öğrenildi. Koruma Müdürü Piyade Yüzbaşı Burak Akın'ın da aynı şekilde komutanları korumak isterken yaralandığı, durumunun şu an iyi olduğu belirtildi.

YERE YATIRILARAK ARKADAN ELLERİ KELEPÇELENDİ

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu olaylar olurken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, askerlerce başka bir yere götürüldü. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kurmay Başkanı, askerlerce yere yatırılarak arkadan elleri kelepçelenerek, derdest edildi.
Belli bir süre Genelkurmay Karargahı'nda enterne edilmelerinden sonra helikopterlerin tekrar Genelkurmay Karargahı'na gelmesinin ardından Akıncı Hava Üssü'ne götürüldü ve bir odada elleri ve gözleri bağlı bir şekilde tutuldu. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kurmay Başkanı, ertesi gün saat 15.30 sularında yapılan operasyonla kurtarıldı. Yanlarında bulunan Kara Kuvvetleri Personel Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk de sağ olarak kurtarıldı.

DARBE TEŞEBBÜSÜ TESPİT EDİLDİĞİ ANDAN İTİBAREN GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Güler ve diğer bazı komutanların da Akıncı Hava Üssü'nden saat 17:00'de kurtarılarak, evlerine döndüğü öğrenildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kurmay Başkanı ve Personel Başkanı'nın 16 Temmuz günü yapılan başarılı operasyonla kurtarıldığı ve sağlıklı olarak görevinin başında olduğu belirtildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, emir komuta hiyerarşisi içerisinde darbe teşebbüsünün tespit edildiği andan itibaren birliklerde meydana gelen nümayiş hareketlerinin kontrol edilmesi maksadıyla gerekli tedbirlerin alındığı öğrenildi.

KORGENERAL İYİDİL: 200 TANKIN ANKARA’YA İNMESİ ENGELLENDİ

KARA Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Korgenaral Metin İyidil, darbe girişiminin başarısız olmasının en önemli etkenlerinden birinin, Ankara Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Komutanlığı’na bağlı 200 tankın şehre inmesinin önlenmesi olduğunu söyledi.

EDOK Komutanı Korgenaral Metin İyidil, 15 Temmuz Cuma gecesi yaşananları anlattı. Darbe girişimiyle ilgili ilk bilgileri duyar duymaz önlem almak için Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndan Tümgeneral Erdoğan Akyol’u aradığını belirten Korgeneral İyidil, "Çünkü Ankara’da böyle bir darbe girişimi için kullanılacak en önemli silah olan tankların mevcut olduğu birlik bu birliktir" dedi.

Tümgeneral Akyol'un telefonda "Komutanım burada karargâhtan gelenler ellerindeki bir emri gösterdiler. Emirde benim görevden alındığım ifade ediliyor" dediğini söyleyen Korgeneral İyidil şunları söyledi:
"O emre uymamasını söyledim, telefon kesildi. Korgeneral Faruk Şengül ile bir araya geldik. Okula nizamiyeden giremeyince alay ve okul komutanını aradım. Tümen karargâhına 4 tank gönderilerek ikaz edilmelerini, teslim olmadıkları takdirde tümen karargâhı binasının tank topu ile yıkılmasını emrettim."

LOJMANLARA SİVİL SIZDI

Korgeneral Şengül ile sivil kıyafetle lojman nizamiyesinden içeri sızdıklarını belirten Korgeneral İyidil, "Bütün beklentimiz, birlikteki subay ve astsubayların emir ve komutamızı kabul etmesiydi. İstediğimiz oldu. Okul Komutanı Tank Albay koşarak geldi ve ‘Komutanım emrinizdeyiz’ diye tekmil verdi. Kalkışmacılar da kelepçelenmiş vaziyette kontrol altına alındı. Bu şekilde bir anda Ankara’ya inmesi planlanan 200’den fazla tank hareket edemeden sevk ve idare tekrar Anayasal düzene gönülden bağlı komuta kademesine geçti" dedi.

HARBİYELİLER ISPARTA’DA

Durum kontrol altına alındıktan sonra darbecilerin birçok yer için Harbiyelileri kullanmayı planladıkları bilgisini edindiklerini belirten Korgeneral İyidil, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir tabur Kara Harp Okulu öğrencisi Harbiyeli, EDOK’ta bana bağlı Eğridir Dağ ve Komando Okulu'nda komando eğitimindeydi. Çekilen bir mesajda buradaki işbirlikçilerin kiraladıkları otobüsler ile Harbiyelileri Isparta Havalimanı'na götürmek istedikleri bilgisi geldi. Hemen Tümen Komutanını aradım ve Harbiyelilerin kesinlikle kışladan çıkarılmaması emrini verdim. Tümen Komutanı emre uydu ve Harbiyeliler Ankara için yola çıkarılmak istenirken durduruldular."

"CANLI BAĞLANTI YAPTIM"

Hızlı davranarak önlem aldıklarına dikkat çeken Korgeneral İyidil, "Bu tür girişimleri yaparken bir yandan da halkımızın cesaretlenmesi için bazı televizyon kanallarına canlı bağlantı yaparak bilgi verdim. Bütün bu faaliyetlerim esnasında Genelkurmay Başkanlığı’na vekâlet eden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın emir komutasında hareket ettim ve kendisini sürekli bilgilendirdim" dedi.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.