Davutoğlu: Bu kararla Filistin artık devlettir

30 Kasım 2012 Cuma 18:17
Davutoğlu: Bu kararla Filistin artık devlettir






İSTANBUL (CİHAN)- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'e Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan tarihi oylamada, 'gözlemci kuruluş' yerine 'gözlemci üye olmayan devlet' statüsü kazandıran kararı, Bu kararla Filistin artık devlettir; ve Filistin toprakları, işgal edilmiş devlet topraklardır. sözleriyle değerlendirdi.

ABD dönüşü Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Bakan Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda alınan kararla Filistin'in İsrail'le en azından belli ölçülerde eşit statüye kavuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi: Bu tarihi bir karardır ve sadece 9 ülkenin bu karara muhalefet etmesi dahi, uluslararı toplumun, uluslararsı vicdanın Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. İki husus önemlidir: Birincisi, Filistin artık devlettir. Biz eskiden beri zaten devlet olarak kabul ediyorduk ama, Birleşmiş Milletler'deki statüsü, Filistin Yönetimi şeklinde, sivil toplumla siyasi taraf olma arasında bir konumdaydı. Artık bu kararla Filistin devlettir; ve Filistin toprakları işgal edilmiş devlet topraklarıdır. Bu kararı önemsiz göstermeye çalışan veya bu kararın barış sürecini olumsuz etkileyeceği iddiasında bulunan çevrelere, başta İsrail olmak üzere, öncelikle bu yeni durumu doğru değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Eğer barış niyetleri varsa, yapılması gereken, bu yeni durumla, iki devlet olarak masaya oturmaktır.

Kararı, 'önemli ve tarihi adım' olarak tanımlayan Davutoğlu, Filistin'i tanıyan devlet sayısı 132 iken, 138 gibi rekor bir oyla kabul edilmesi tarihi bir adımdır. Bu tarihi kararın Filistinli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyor, destek veren bütün ülkelere teşekkür ediyorum. dedi.

Bakan Davutoğlu, karşı oy kullanan ABD ile ilgili olarak, Maalesef Amerika Birleşik Devletleri, bu kararın karşısında yer aldı. ABD gibi bir ulusun bu kararı bizi üzmüştür. Doğrusu ABD yetkililerinin düşünmesi gereken bir husustur. Ümid ederiz ki Amerika, uluslararsı vicdanın yanında yer alır. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.