Davutoğlu'ndan 6 ülkelik jet tur

10 Temmuz 2011 Pazar 16:35
Davutoğlu'ndan 6 ülkelik jet tur









Seçimlerden sonra  diplomasi trafiğine hızlı başlayan Mısır ve Libya'ya giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün de Suudi Arabistan ve İran'a gitti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Arap baharı"nın yaşandığı ve etkilerinin hissedildiği bölgeye kritik ziyaretler gerçekleştiriyor.

İlk durak olarak geçtiğimiz hafta Mısır ardından da Libya'ya giden Bakan Davutoğlu, bu hafta da Suudi Arabistan ve İran'ı ziyaret etti. Ziyarette Arap baharı ve sonrasında yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Mısır ve Tunus'ta geçici yönetimlerin işbaşına gelmesine rağmen iki başlı yönetimin hakim olduğu Libya'ya ilişkin yol haritası görüşüldü. Bakan Davutoğlu ziyaretleri sırasında bölgede bir mezhep çatışmasının yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiği mesajını verdi. Davutoğlu, olası bir mezhep çatışmasının işleri içinden daha da çıkılmaz hale getireceği uyarısında bulundu.

Davutoğlu, bu ziyaretlerinin ardından 14-15 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Libya Temas Grubu'nun 4'ncü toplantısı İstanbul'da gerçekleştirilecek. Toplantıya Libya Temas Grubu'na üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının yanı sıra BM, NATO gibi uluslar arası kuruluşların temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

YENİ TUR KAPIDA

Bakan Davutoğlu, Libya toplantısının ardından Ürdün, Bahreyn, Yemen ve Şam'ı kapsayan ziyaret turuna çıkacak. Davutoğlu, Şii-Sünni geriliminin yaşandığı Bahreyn'e sağduyu mesajı verecek. Turunu komşumuz Suriye ile tamamlayacak bitirmeyi planlayan Davutoğlu, Esad yönetimine mesajları yüz yüze verecek. Ziyaretle birlikte Türkiye ile Suriye arasındaki yanlış anlaşılmaların da önüne geçilmesi planlanıyor. Davutoğlu, Şam yönetimine şu mesajları verecek:

"Şiddetle bir yere varamazsınız. Reformlar hayata geçirilsin. Ülkedeki güvenliği temin edin. Hatay'daki Suriyeliler bizim misafirimiz. Ne zaman gitmek isterlerse o zaman giderler. Türkiye, Suriye'nin dostu ve kardeşidir. Bu dönemin atlatılması için Türkiye elinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırdır."


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.