Demirtaş öyle bir çark etti ki: Devlet silah bırakır mı? PKK elini tetikten çeksin

Terör örgütü kanlı saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürürken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş örgütün acilen ateş kes ilan etmesini ve elini tetikten çekmesini istedi.

02 Ağustos 2015 Pazar 14:12
Demirtaş öyle bir çark etti ki: Devlet silah bırakır mı? PKK elini tetikten çeksin






Demirtaş öyle bir çark etti ki: Devlet silah bırakır mı?


HDP'liler 'Devlet te silah bıraksın' açıklamasının vahim hatasını ilk kez gördü. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, silah bırakma çağrısında bulundu. "Devlet silah bıraksın' demiyorum, devlet silah bırakır mı?" diyen Demirtaş, "Ben çağrıyı tek taraflı falan yapmıyorum. PKK silahları susturmalı ve ellerini tetikten çekmeli. Buna karşılık hükümet de operasyonları durdurduğunu, ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmeli" ifadelerini kullanmalı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, parti genel merkezinde düzenlenen il eş başkanları toplantısı öncesi girişte gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

HDP'nin yeni bir kararın aşamasında olup olmadığının sorulması üzerine Demirtaş, "Olağanüstü günler yaşıyoruz. Bu olağanüstü gelişmeleri değerlendirmek üzere partimizin bütün kurullarını olağanüstü toplantılara çağırdık. Hayır, biz yeni bir kararlaşma gerçekleştirmek için yapmıyoruz bu toplantıları" karşılığını verdi.

Toplumun "Şiddet yanlısı olanlar" ve "AK Parti gibi barış yanlısı olanlar" şeklinde kutuplaştırılmaya çalışıldığını savunan Demirtaş, "Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Saray ve çevresi, onu iktidarda tutmak isteyenler dışında bu ülkede savaş isteyen yok. O nedenle hiç kimse birbirine karşı kin, düşmanlık besleyecek duygularla asla yaklaşmamalıdır. Bugünler geçecek, elbette bu zorlu, zahmetli, sıkıntılı günleri atlatacağız ve ülkemizde barışı hakim kılacağız. O nedenle kimse kimseye kinle, nefretle yaklaşma konusunda tahriklere kapılmamalıdır. Bizler hep birlikte barış sesi yükseltirsek bunların önüne geçeceğiz. Toplantılarımızı bu çerçevede gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

PKK SİLAHLARINI SUSTURMALI

"Operasyonların durdurulması çağrınız samimiyetsiz bulunuyor. İlk önce şehit haberleri gelmeye başlandı denildi. Şehit haberleri neden hala gelmeye devam ediyor? Kandil'le görüşebildiniz mi?" sorusuna ise Demirtaş, "Görüşemedik, biliyorsunuz Türkiye'de bir müzakere yasası var ve bu yasa çerçevesinde taraflarla görüşme yapan kişilerin bu konuda yasal güvencesi var.

Biz bugüne kadar yaptığımız bütün görüşmeleri bu yasa çerçevesinde yaptık. Yeniden yaparız ama bu koşullarda, Kandil'de sivil insanların bombalandığı koşullarda biz heyetimizi oraya nasıl göndereceğiz? Bu ciddi bir handikap. İkincisi, ben çağrıyı tek taraflı falan yapmıyorum. PKK silahları susturmalı ve ellerini tetikten çekmelidir. Buna karşılık hükümet de operasyonları durdurduğunu, ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir" karşılığını verdi.

Demirtaş, şöyle devam etti: "Şunu da altınız çizerek belirtiyorum, çarpıtacak birileri, bakın ben 'devlet silah bıraksın' demiyorum, devlet silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz, kendini bir şekilde koruyacak ama elinden tetikten çekmek başka bir şeydir. Karşılıklı ateşkes durumundan, ateş etmeme durumundan söz ediyorum.
Bu çağrı aynı zamanda acil olarak PKK'yadır. Tabii ki ölümler geldiği her gün siyaseten konuşmak, çözüm aramak zorlaşır. Siyasetin alanını daraltan şey silahtır, şiddettir. Hükümetin de bir şekilde buna hizmet eden politikalarından vazgeçmesi lazım. Yani biz bir taraftan silahları susturmaya, durdurmaya çalışıyoruz HDP olarak, sivil toplum örgütleriyle, barışseverlerle birlikte bir yandan da hükümet partimizi kapatmak, dokunulmazlıkları kaldırmakla bir şekilde baskı altına almak istiyor. Siz demokratik siyaset kanallarını tıkamak yerine tam tersine demokratik siyaseti büyütecek, itibar kazandıracak bir yol izlemelisiniz ki şiddeti hep birlikte bertaraf edebilelim."
Son Güncelleme: 02.08.2015 14:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.