Dokunulmazlık teklifi komisyondan geçti; Kimlere dokunulacak?

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülecek.

03 Mayıs 2016 Salı 02:21
Dokunulmazlık teklifi komisyondan geçti; Kimlere dokunulacak?






Dokunulmazlık teklifi TBMM komisyonundan geçti

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülecek.

DÜN YİNE KAVGA ÇIKMIŞTI

Dokunulmazlık fezlekelerinin görüşüldüğü TBMM Meclis Anayasa Komisyonu’nda AK Partili ve HDP'li milletvekilleri arasında yine kavga çıktı. Milletvekilleri yumruklu, tekmeli kavga etti. Bazı vekilleri birbirlerine pet şişe fırlattı. Kavgalar sonlandırılamayınca Komisyon Başkanı Mustafa Şentop saat 18.30'a kadar toplantıya ara verdi.
Komisyonda geçen hafta da kavga çıkmış ve toplantı bugüne ertelenmişti.

KİMLERE DOKUNULACAK?

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Anayasaya geçici madde eklenmesini içeren teklifte, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.

Buna göre, TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.