DOSADER'den hasta ve yaşlı bakım kursu

30 Kasım 2012 Cuma 18:14
DOSADER'den hasta ve yaşlı bakım kursu






ERZURUM (CİHAN)- SODES projeleri kapsamında Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği (DOSADER) ve Özel Erzurum Şifa Hastanesi´nin ortaklaşa yürüttüğü 'Hasta ve Yaşlı Bakım Elemanı Yetiştirme Kursu' projesine katılan 14 kursiyere başarı sertifikası verildi.

Şifa Hastanesi Burç Yemek Salonu'nda yapılan programda, kursu başarıyla tamamlayan 14 kursiyere başarı belgesi verildi. Proje bedeli 80 bin TL olan kurs, Şifa Hastanesi'nde yaklaşık yedi ay uygulamalı olarak yapıldı. Hasta ve yaşlı bakım elemanı yetiştirme kursuna katılan kursiyerlere, yaşlı hastaya nasıl bakılması gerektiği, yaşlı bir hastaya yemek nasıl yedirilir, temizliği ve banyosu nasıl yaptırılır konuları, uzman eğitmenler tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

Törende konuşan DOSADER Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur ve Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu (UDOSAF) Başkanı Doç. Dr. Hamit Acemoğlu, derneğin yürütmekte olduğu yurt içi ve yurt dışı çalışmaları anlattı. Dernekler Genel Koordinatörü Ali Keskin de SODES´in bölgede yaptığı çalışmalardan bahsetti. Keskin, Türkiye nasıl ki eğitimde ülke sınırlarını aşarak bugün dünyanın 200 ülkesine ulaştı ise sağlık alanında da aynı başarıyı göstermek için çalıştıklarını ifade etti.

Keskin, Dünyanın neresi olursa olsun sağlık denince akıllara sadece Kızıl Haç, UNESCO gelmemeli, Afrika´da milyonlarca Müslüman sağlıksız koşullarda ölümle pençeleşiyor ama kimse dönüp bakmıyor. İş başa düştü deyip federasyonumuza üye derneklerimiz bu ülkelere geziler tertipliyor. Gelen arkadaşlarımız neler anlatıyor, duyduklarımıza vicdan dayanmaz. Genel kanaat, oralara gitmekte geç kaldığımız yönünde; çünkü bizden önce oralara giden sağlık kuruluşları Müslüman hastalara `dininizi´ değiştirmezseniz size bakmayacağız diye baskı yaptıklarını, gelen arkadaşlar anlatıyor. şeklinde konuştu.

Erzurum Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yıldırım Akkuş da yaptığı konuşmada, SODES´in günümüzde çok ihtiyaç duyulan bir konuda proje çalışması yaptığı için kendilerini kutladıklarını ifade ederek, Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Yaşlanma oranı yüzde 4'lerden, yüzde 7'lere çıkmıştır. Bu oranlar bize, yaşlılara yönelik ciddi hazırlıklı olmamızı gösteriyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda yaşlılık sıkıntısı baş göstermeye başladı. Biz toplum olarak yaşlılara hizmeti sevap kazanmak için de yaptığımızdan başarı oranımız daha ileri olacaktır. dedi.

Törene katılan Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ise Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği´nin düzenlediği bu kursla sosyal bir yaraya merhem olduğunu söyledi. Cengiz, Belediye olarak yaşlılarımız için bakımevleri açıyoruz ama buralarda yaşlılarımıza bakacak bakıcı bulamıyoruz. Bu tür kursların çoğalması bizleri ciddi manada rahatlatacaktır. SODES´i bu çalışmasından dolayı kutluyor, bu kursa gönüllü olan arkadaşları da tebrik ediyorum. diye konuştu.

Konuşmaların ardından; kursu başarıyla bitiren Yazgül Demir, Rüveyda Balık, Duygu Uğur, Ömer Doğan, Kübra Uslu, Müslüm Koçak, Ayhan Koçak, Abdurrahim Tanrıbil, Abubekir Demirtunç, Yakup Oktan, Yakup Çavdar, Nihal Aygün, Selma Demirci, Ayşegül Ceylan´a sertifikaları verildi. Programa ayrıca, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akça, Pasinler Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Şevki Gürsan, İl Sağlığı Müdürü Yardımcısı Muhammed Ali Tarıkadaroğlu katıldı. Projeye katkıda bulunan kurum ve kurumların temsilcilerine plaket sunumu yapıldı.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.