Dün bir, bugün iki | AK Parti, ilk icraatı mahkeme kararıyla durdurdu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildikten sonra İBB'ye ait tüm dijital verilerin yedeklenmesini isteyen Ekrem İmamoğlu'nun yazılı talimatı, AK Partili meclis üyeleri tarafından yargıya taşındı..

19 Nisan 2019 Cuma 18:42
Dün bir, bugün iki | AK Parti, ilk icraatı mahkeme kararıyla durdurdu






Dün bir, bugün iki; AK Parti, ilk icraatı mahkeme kararıyla durdurdu



Yerel seçimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait tüm dijital verilerin yedeklenmesini isteyen Başkan Ekrem İmamoğlu'nun yazılı talimatı, İdare Mahkemesi'nin verdiği ara kararla durduruldu. İmamoğlu ise gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna "Sadece İstanbul'un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır" cevabını verdi..

4. İDARE MAHKEMESİNDEN JET KARAR

İmamoğlu'nun verilerin kopyalanması talimatı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan iki kişi, yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de verdiği ara kararla veri kopyalama işlemini durdurarak, bu işlemin hangi sebeple yapıldığını sordu. 

İmamoğlu, mesaisinin ilk gününde belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanının kopyalanması talimatını vermişti.

İmamoğlu'nun Teftiş Kurulu Başkanlığı’na verdiği talimatla belediye bünyesindeki 2 müfettiş ve belediye içinden veya dışından belirlenecek 3 uzman dahil edilerek 5 kişilik heyetle tüm kayıtların elektronik olarak kopyalanması için harekete geçirmişti. 

MAHKEME İŞLEMİN HANGİ SEBEPLE YAPILDIĞINI SORDU

Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre İstanbul 4. İdari Mahkemesi, İstanbul büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine “yürütmeyi durdurma kararı” verdi.

Mahkeme verdiği kararda, iptali talep edilen işlem konu itibariyle uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğu belirtildi. Mahkeme, talep ettiği 3 ara karara cevap verilmesi yanıt alındıktan sonra yeniden karar verileceğini belirterek yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verdi.

BELGELERİN DAVALI İDAREDEN İSTENMESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme aldığı ara kararda elektronik veri tabanının ve alt yapısının kopyalanmasının hangi sebepten kaynaklandığı, niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması ve Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir iş veya işlemleri hakkında idari soruşturma ve adli bakımdan suç duyurusunda bulunup bulunulmadığının açıklanması ve belgelerin davalı idareden istenmesine karar verdi.

Verilen ara kararların yerine getirilmesi için davalı idareye 30 günlük süre verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın verilen yürütme kararı hakkında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu bulunduğu da kararda belirtildi.

İmamoğlu gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna "Sadece İstanbul'un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise İBB ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının belediyenin dijital arşivinde tutanakla kayıt altına alınacağı, kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Son Güncelleme: 20.04.2019 11:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.