Eğitimde fırsat eşitsizliği ağır eleştiri konusu oldu

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:44
Eğitimde fırsat eşitsizliği ağır eleştiri konusu oldu






MÜNİH (CİHAN)- Almanya'nın Bavyera Eyaleti 2012 eğitim raporunun bulguları, rapor daha yayınlanmadan tartışma konusu oldu. Çocuğun eğitim başarısının velinin sosyal durumuna bağlı olduğunu onaylayan rapora göre, göçmen çocuklarının yüzde 60´ı, Alman çocukların ise yüzde 26´sı Mittelschule (Hauptschule) okuluna giderken, Gymnasium okullarındaki göçmen çocuklarının sayısı ortalamanın çok altında.

Bavyera Eğitim Bakanlığı'nın talebi üzerine Bavyera´daki eğitim durumunu araştıran Okul Kalitesi ve Eğitim Araştırması Enstitüsü´nün (İBS) 2012 raporuna göre Bavyera´da eğitim fırsatından söz etmek mümkün değil. Resmi olarak yarın açıklanması beklenen rapor, öğrencilerin eğitim başarısının yüksek oranda velinin sosyal durumuna bağlı olduğunu ortaya koydu.

Süddeutsche Zeitung gazetesine sızdırılan raporda, Zeka ve okuma yeteneği eşit olan çocukların velisinin eğitimli olması, öğretmenin bu çocuğa Gymnasium tavsiyesi verme oranını diğer çocuklara kıyasla üç kat artırıyor.´´ ifadeleri yer alıyor. Eğitim sisteminde en fazla dezavantajlı konumdaki öğrenciler ise göçmen kökenli öğrenciler: Alman akranlarına kıyasla göçmen çocukları, daha kötü notlar alıyor ve daha düşük okullardan mezun oluyor. Bavyera´da Mittelschule okullarının 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 58´i yabancı öğrencilerden, yüzde 26sı ise Alman öğrencilerden oluşuyor. Buna karşın Gymnasium okullarında durum tam tersi: Göçmen çocuklarının yüzde 17´si ve Alman çocukların yüzde 34´ü diploması üniversiteye doğrudan geçiş hakkı tanıyan bu okulda eğitim görüyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), yabancı ve göçmen kökenli öğrencilerin Almanca teşviklerinin yeterli olmamasını eleştirirken, Yeşiller partisi ise göçmen çocuklarına eşit eğitim şansı verilmesi konusunda Bavyera hükümetinin başarısız olduğu şeklinde açıklama yaptı. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisinin eğitim sözcüsü Georg Eisenach, araştırmanın eğitim sisteminde farklı okullara geçişi, yüksek okullara geçişi ve daha az öğrencinin okulu terk ettiğini tespit ettiğini ve bunların hükümetin doğru yolda olduğunu savundu. Hauptschule okullarındaki öğrenci sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Hür Seçmenler Partisi eğitim sözcüsü Günther Felbinger, bu okullara daha fazla personel alınmasını talep etti. 55 bin üyesi bulunan Bavyera Öğretmenler Birliği Derneği (BLLV) Başkanı Klaus Wenzel, göçmen çocukları da dahil Eğitim Bakanlığı'nın tüm çocukları daha erken yaşlarda teşvik etmesi çağrısı yaptı ve eğitim sisteminde fırsat eşitliği olmadığını söyledi.

Muhalefet partilerinin eleştirilerine cevap veren Bavyera Eğitim Bakanlığı, SPD´nin Realschule ve Gymnasium gerçeğini görmezden geldiğini ve velilerin çocuklarının hangi okula gideceği kararını yanlış yorumladığını iddia etti. Konu hakkında basın bildirisi yayınlayan Bavyera Eğitim Bakanı Ludwig Speanle, eyaletinde daha fazla gencin daha iyi eğitim diploması almasından ve daha az gencin okulu terk etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2009/2010 eğitim öğretim yılında okulu terk oranları yüzde 3,1´e düştü. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.