En çok kaza yapan otomobil markaları hangileri?

Trafik kazaları hakkında tutulan raporlarda sürücü faktörü ve yol durumu her zaman kendini gösteriyor. Ancak kazalarda ölüm oranı yüksek araçlar hakkında hazırlanın istatistik bilgileri yok denecek kadar az.

24 Ekim 2018 Çarşamba 15:21
En çok kaza yapan otomobil markaları hangileri?






En çok kaza yapan araçlar hangileri


Türkiye, trafik kazalarında her yıl binlerce can verirken, bir türlü önlenemeyen kazalarda dünya sıralamasına ilk 11'de girdi. Trafik kazaları ile ilgili yayınlanan istatiklere göre Ölümlü Trafik Kazaları'nda ise Türkiye 2014 yılında Afrika ülkelerini bile sollayarak dünya 2. oldu.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan istatistiki verilere göre ölümlü trafik kazalarında hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak ve çocuk koltuğu bulundurmamak gibi nedenler öne çıkıyor.

Trafik kazalarına en çok adı karışan ve en çok ölüme neden olan araç markaları ile ilgili tüm dünyada kapsamlı bir çalışma pek yapılmamış. Bu konuda en ciddi çalışma ABD'de 2007 Nisan ayında yayınlandı. Bu ülkede meydana gelen kazaları araştıran Karayolu Güvenliği Araştırma ve Sigorta Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda en çok kazaya adı karışan otomobil markaları ve ölümlü kazaya neden olan markalar açıklanmış. Verilen rakamlar bir milyonda oranına göre sıralanmış. 1975 yılından itibaren tutulan istatistik bilgilerinde ilk kez otomobil markalarının yayınlanması, otomotiv üreticilerinin tepkisini neden olmuş. Yine de ilgili kurum marka isimlerini tüm dünya ile paylaşarak bu konuda öncü olma görevini halen sürdürüyor. 


EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZAYA ADI KARIŞAN ARAÇLAR


1. Kia Rio 149 kişi 
2. Nissan Versa 130 Kişi 
3. Hyundai Accent 120 kişi 
4. Chevrolet Aveo 99 Kişi 
5. Chevrolet Camora 80 Kişi 
6. Chevrolet Silverado 79 Kişi 
7. Honda Civic 2 Kapı 76 Kişi 
8. Nissan Versa hatchback 71kişi 
9. Ford Focus 70 kişi 
13. Chevrolet Aveo station w. 58 kişi 
16. Mazda 6 54kişi 
18 Honda civic 4 kapı 49 kişi 

YILLARA GÖRE GÜVENLİ VE GÜVENSİZ ARAÇLAR


TÜRKİYE'DE KAZALAR VE ÖLÜ YARALI SAYISI 

Tramer tarafından 2008 yılından itibaren düzenli olarak yayınlanan istatiklere göre Türkiye'de 2008 yılında 950 bin trafik kazası meydana gelirken 4 bin 236 kişi can vermiş. Aradan geçen 9 yıl sonra kaza sayısı 1 milyon 202 bin 716'ya çıkarken, ölü sayısı 7 bin 427'ye çıkmış. En çok kaza ve ölüm sayısı ise 2015 yılında yaşanmış. 2015 yılında Türkiye yollarında toplam 1 milyon 313 bin trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda ise toplam 7 bin 539 kişi can vermiş. Bu oran Cumhuriyet tarihinin en yüksek ölüm ve kaza rakamı olarak kayıtlara girmiş durumda. 


ARAÇLARIN CİNSLERİNE GÖRE KAZA SAYILARI

Trafik.gov.tr adresinde yer alan 2017 bilgilerinde araçlarların markaları yerine türlerine dikkat çekilmiş. 2017 yılında en çok kaza yapan araç türü olarak otomobil karşımıza çıkıyor. 155 bin 19 otomobil kaza yaparken, 46 bin kamyonet, 41 bin motorsiklet 7 bin 518 bisiklet kazası kayıtlara girkiş durumda. Kazaya karışan araçların toplam sayısı ise 294 bin 515 olarak açıklandı. 

EN ÇOK HANGİ RENKTE ARAÇLAR KAZA YAPTI

Yapılan araştırmaya göre en çok beyaz renkli araçlar trafik kazalarında kendini gösterdib Beyaz renkli araçların toplam kazalar içindeki oranı yüzde 25.6 olurken diğer renklerin oranı ise şöyle 


Mavi  yüzde 15.1

Kırmızı  yüzde 15.0

Kahverengi  yüzde 9.7

Gri  yüzde 9.2

Yeşil  yüzde 7.4

Siyah yüzde 6.4

Sarı  yüzde 5.5

Gümüş gri  yüzde 5.3

TRAFİK KAZALARI HAKKINDA İLGİNÇ NOTLAR


Dünya genelinde trafik kazalarında ölüm oranı erkeklerde kadınlardan daha yüksek. Yayınlanan raporlara göre kadınlar daha iyi araba kullandığı görülüyor.


En çok trafik kazası yapan ve trafik kazalarında en fazla ölenler 15 – 25 yaş arası şoförlerdir. 

Kaza yapma olasılığı yaş ilerledikçe giderek azalıyor. Orta yaş sonlarında yine hafifçe artmaktadır ABD’de 60 yaşın üzerindekilerin kaza yapma olasılığı tüm yaşlara göre hesaplanan ortalamanın altında.

Çok sayıda ülkede büyük hastahane yataklarının yüzde 10 kadarını trafik kurbanları işgal etmektedir.

Alınan tüm önlemlere rağmen dünyada her yıl 250 bin kişi kazalarda can verirken en az 7 milyon kişi yaralanıyor. 

Trafik kazalarından korunmak için muska ve dua taşıyanların oranı ise bir hayli yüksek..

NOT: Sürüş testleri, ayın en güvenilir otomobili, Türkiye'nin en çok satan aracı, En Güvenli otomobil haberlerinin arasında en güvensiz araba modellerini bulmak bir hayli zor. Bu konudaki haberimizi sürekli güncelleyeceğiz.

Son Güncelleme: 25.10.2018 13:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.