Eski kocasının böbreğiyle yeni hayatına başladı

06 Kasım 2012 Salı 18:03
Eski kocasının böbreğiyle yeni hayatına başladı






İSTANBUL (CİHAN)- Diyaliz hastası olduktan sonra 10 yıl boyunca tedavi gören ancak hastalığının ilerlemesine engel olamayan Ayten Kırca, 28 yıl önce ayrıldığı eşinin verdiği böbrek ile yeniden hayata döndü. Organ nakli konusunda yaşadığı acı tecrübelerden ders alan Kırca, 3 çocuğunun da organlarını bağışladıklarını söyledi. Organ naklinde Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Prof.Dr. Münci Kalayoğlu, organ bağışında insanların tedirginlerini bir şekilde aşılması ve organ nakli konusunda kurulacak merkezlerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Böbrek Vakfı, organ bağışı haftası nedeniyle konunun önemine dikkat çekmek ve bu konuda yapılacak bağışların hastalara nasıl ulaştırıldığını anlatmak için Hizmet Hastanesi'nde bir panel düzenledi. Organ nakli konusunda Türkiye'de marka isimler olan, Prof .Dr.Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever ve Prof. Dr. Aydın Türkmen, Op. Dr. Mert Altınel gibi isimlerin katıldığı katıldığı panelde organ nakli konusunda İspanya ve İran'da uygulanan modeller masaya yatırıldı. İspanya'da tam teşekküllü hastanelerde bulunan bir organ nakli koordinatörü tarafından takip edilen hastalar bu koordinatörlük tarafından uygun organın nakli sağlanırken, İran'da tamamen farklı bir yöntemle nakil öncesi ödüllendirme uygulamasıyla konunun teşvik edilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Panele katılan diyaliz hastalarından 72 yaşındaki Ayten Kırca'nın hikayesi hem insani hem de tıbbi anlamda dikkat çekti. Yaklaşık 10 yıl boyunca böbrek yetmezliği tedavisi için diyalize giren Kırca için, umutların azaldığı bir dönemde 3 çocuğu ilginç bir teklif ile annelerine geldi. Çocukları, annelerine böbreklerini bağışlamak istediklerini söyledi. Ancak anne Kırca, Siz daha hayatın başındasınız, bunu kabul etmem. diyerek teklifi reddetti. Bunun üzerin Kırca'nın 3 çocuğu annelerinden 28 yıl önce ayrılan babalarının evinin yolunu tuttu.

Babalarına durumu anlatıp ikna etmeyi başaran çocuklar, anneleri için uygun böbreği bulmayı başardı. İkna edilen eski koca, eski eşi için böbreğini vermeyi kabul etti. Kısa bir zaman önce yapılan nakil ile Kırca, eski kocasının böbreği ile yepyeni bir hayata başladı. Eskiye oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve çocuklarını görmek için yaşamayı istediğini anlatan Kırca, organ naklinin hayat kurtardığını belirtti. 3 çocuğunun da organlarını bağışladığını belirten Kırca, dün gazetede bir haber vardı. Beyin ölümü gerçekleşen birisi vardı. 'Ne duruyorsunuz' dedim, verin organlarını, hastalar şifa bulsun. Keşke herkes duyarlı olabilse, verebilse ifadelerini kullandı. Eski kocasının tereddüt etmeden organ bağışında bulunduğunu da anlatan Kırca, Ben ona pırıl pırıl 3 çocuk verdim. O da bana böbreğini verdi. dedi.

Panelde konuşan Prf.Dr. Kalayoğlu, Amerika'da başladığı organ nakli çalışmalarında bu yıl Türkiye'de 140 karaciğer , 200'ü aşkın böbrek nakli yaptıklarını belirterek bu sene itibariyle bu sayıyı 400'e çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi. Kalayoğlu, organ nakli merkezlerinin kurulması ve verimli çalışması için birilerinin sizi sonuna kadar desteklemesi ve arkanızda durması gerekir organ nakli merkezi kurmak için dedi.

Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, Türkiye'de 19 bin 500 kişinin her dakika her saniye nakil için beklediğini belirterek 65 bin kişinin de diyalize girdiğini anlattı. Bunlardan sadece 3 binin nakil olma şansı yakaladığını ifade eden Erk, beyin ölümleri tespitini artırmak lazım. Bazıları es geçiliyor bunu yapmamak lazım, bilinçlenmek lazım. Organ nakli koordinatörlüğünü birincil meslek haline getirmek lazım dedi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.