Fethiye Çal Dağı'nda mahsur kalan dağcı kurtaldı

Çal Dağı’nda ayağı kayınca 300 metre yuvarlanarak yaralanan dağcı Suat Özkan, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve dağcıların 6 saat süren operasyonuyla kurtarıldı.

08 Şubat 2016 Pazartesi 08:08
Fethiye Çal Dağı'nda mahsur kalan dağcı kurtaldı






Fethiye Çal Dağı'nda mahsur kalan dağcı kurtaldı

Fethiye de tırmandığı Çal Dağı’nda ayağı kayınca 300 metre yuvarlanarak yaralanan dağcı Suat Özkan, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve dağcıların 6 saat süren operasyonuyla kurtarıldı.
Fethiye’nin kırsal kesimdeki Nif Mahallesi’ne gelen Suat Özkan, 2 bin 184 rakımlı Çal Dağı’na İzmir Verçenik Dağcılık ve Doğa Kulübü’nden 10 kişilik ekiple tırmandı. Dün saat 18.00 sıralarında zirveye yakın noktada buz nedeniyle ayağı kayan Özkan, dağın yamacında 300 metre yuvarladı. Düşme sırasında sağ omuzu çıkan ve hareket edemeyen Özkan’a ilk müdahaleyi yapan dağcı arkadaşları, sağlık ekiplerinden yardım istedi.

TIRMANIŞ YAPAN DAĞCILAR DA OPERASYONA KATILDI

Zorlu arazi koşulları nedeniyle bölgeye UMKE Fethiye ekibi sevk edildi. UMKE ekibi, cep telefonuyla irtibat kurduğu dağcıların yerini tespit etti. Çal Dağı’na tırmanışa geçen Likya Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü üyeleri ile Türkiye Dağcılık Federasyonu tırmanış antrenörü Murat Salim Seren de UMKE ekipleriyle bir araya gelerek tırmanışa katıldı. Soğuk hava nedeniyle buz tutan zeminde güçlükle ilerleyen ekipler, dağın 1750’nci metresindeki yaralı dağcı ve arkadaşlarına ulaştı. Kurtarma çalışmasına destek olmak amacıyla bölgeye sevk edilen Muğla Acil ve Afet Durum Müdürlüğü ekipleri de (AFAD) kurtarma sırasında olası kazalara karşı hazır bekledi.

6 SAAT SÜREN OPERASYONLA KURTARILDI

Arazinin dik ve zeminin buzlu olması nedeniyle yürüyemeyen ekipler, bazı noktaları halatlar yardımıyla kurdukları istasyonlarla geçti. Yaklaşık 6 saatlik çalışma ardından UMKE aracına getirilen Özkan, sağlık ekipleri tarafından son kontrolleri yapıldıktan sonra Fethiye Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastanede tedaviye alınan Özkan’ın hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.

Suat Özkan, zirveye yakın noktadan geçerken buzda ayağının kaydığını ve 10 metrelik kayalıklardan düşüp, yaklaşık 300 metre sürüklendiğini söyledi. Düşme sırasında omzundan ve dizinden yaralandığını kaydeden Özkan, dağcılıkta bu tür kazaların olabildiğini anlattı. Özkan, kurtarma çalışmasına katılan dağcılara ve kurtarma ekiplerine teşekkür etti.

"UÇURUMDAN DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULDUM"

UMKE Fethiye ekip sorumlusu Mustafa Eren ihbar üzerine Çal Dağı'na geldiklerini ve yerlerini tespit ettikleri dağcılara ulaşmak için tırmanışa geçtiklerini aktardı. Dağda tırmanış yapan dağcıların da kurtarma çalışmasına destek verdiğini anlatan Eren, "Onlar da bize çok katkı sağladı. Yaralıyı sağ salim aşağı indirdik. Arazi koşulları çok kötüydü ve ben de bir ekip arkadaşımla buzda kayarak uçurumdan düşmekten son anda kurtuldum. Çok şükür kazasız bir şekilde inmeyi başardık" diye konuştu.

Son Güncelleme: 08.02.2016 08:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.