Fırat'ın doğusu her an vurulabilir

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önceki gün topçu atışlarıyla vurduğu Zor Mağar'ın muhtemel bir harekatın işareti olduğu bildiriliyor. Bugün

31 Ekim 2018 Çarşamba 13:25
Fırat'ın doğusu her an vurulabilir






Fırat'ın doğusu her an vurulabilir

Türkiye, PKK'lı teröristlerin koruyucu meleği haline gelen ABD yönetimi ile ilişkilerini düzeltme çabası içine girerken, Pentagon, bölgede terör örgütüne verdiği desteği artırıyor. Süreci yakından takip eden güvenlik uzmanları, Ankara'nın, terör örgütü unsurlarının Türkiye Suriye sınır kesimindeki yapılanmasına yeni bir harekatın her an başlayabileceği görüşünde. Önceki gün Zor Mağar bugün ise Ayn El Arap TSK topçusunun hedefi oldu. Şanlıurfa sınır hattından Suriye'nin Ayn el Arap bölgesine yapılan obüs atışlarında PYD/PKK'lı 4 terörist etkisiz hale getirildi, 6 terörist yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, taciz ateşine karşılık verildiği belirtilerek, 'Meşru müdafaa hakkı kullanılmıştır' denildi.
Fırat'ın doğusuna yönelik bir harekatın daha çok Fırat Kalkanı operasyonuna benzeyeceğini söyleyen güvenlik uzmanı Mete Yarar 'Fırat'ın doğusu tamamen bir kaç yer hariç düzlük bir alan, birliklerin harekatını engelleyecek alan değil. Burada tek engel ABD. TSK için çok büyük bir risk görmüyorum' demişti. 

Akçakale'ye sevk edilen askeri birlikleri ve topçu sistemlerine dikkat çeken Mete Yarar zaman konusunun ise belli olmayacağını söyledi.  

MEVSİME ŞARTLARINA DİKKAT 

Mete Yarar, El Bab operasyonunun başladığı sıralarda mevsim şartlarına dikkat çekerek, Kasım ayında bölgede hava şartlarının yağmur ve çamurun önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti. Azez'in hemen altındaki Tel Rıfat ve İdlib'teki silahların toplanma sürecinin bir harekatın endişeyi artıracağını söyledi.

Ankara'nın Fırat'ın doğusundaki PYD'ye yönelik yakında gerçekleşeceğine işaret ettiği operasyonu Sputnik'e değerlendiren Gazeteci Ceyhun Bozkurt "Askeri kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, operasyonun Fırat Nehri'nin kıyısındaki Zor Mağar bölgesinden başlaması olası. Zaten topçu atışları da buradan başladı" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusundaki PYD'ye yönelik operasyon gerçekleştirileceğini açıklamasının ardından gözler, olası operasyonun detaylarına çevrildi. Konuyu Sputnik'e değerlendiren Gazeteci Ceyhun Bozkurt "Türkiye, Fırat'ın doğusu konusunda kararlı. Bu kararlılığını da her fırsatta gösteriyor. Özellikle Astana süreciyle birlikte Türkiye, Rusya ve İran'ın adım adım Suriye'de çözüme doğru yönelik hamleleri, kaosu devam ettirmek isteyenlerin elini zayıflattı. Son olarak İdlib konusunda Türkiye ile Rusya'nın Soçi'de vardığı mutabakat, bu ülkedeki sorunu çözmek isteyenlerin elini güçlendirdi. Çünkü bu meselenin önündeki en büyük engel Fırat'ın doğusunda terör örgütünün işgali. Buradaki işgal, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önündeki için de en büyük engel" dedi.


‘FIRAT'IN DOĞUSUNA YÖNELİK OPERASYONLAR PARÇA PARÇA YAPILACAK'

Olası operasyonun askeri boyutuna da işaret eden Bozkurt "Her harekâtın önemli bir hazırlık aşaması vardır. Bu hazırlık aşamasının unsurları sadece askeri değildir. Siyasi boyut, ekonomik boyut, propaganda boyutu vs. Hepsini barındırır. Fırat Kalkanı Harekâtı'nda da, Zeytin Dalı Harekâtı'nda da bu böyle oldu. Bakıldığı zaman Fırat'ın doğusu çok daha geniş bir coğrafya. Bu nedenle bütününe yönelik bir operasyon değil de, parça parça harekâtlar yapılacağını düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Aldığım bilgiler de o yönde. Geçtiğimiz günlerde yapılan bombardıman yapılan yer Zor Mağar, Fırat Nehri kıyısında PYD işgali altındaki bölge. Yani bizim Fırat Kalkanı bölgesinin hemen karşı kıyısı. Muhtemelen ilk aşamada Fırat Nehri'nin doğu bölgesini temizlemeye yönelik bir harekât planlanması öne çıkabilir. Bu dönemde de diğer bölgelere yönelik topçu atışları veya olası nokta operasyonlar gündeme gelebilir."


‘TÜRKİYE HEM DİPLOMASİ HEM DE ZOR GÜCÜ KULLANACAKTIR'

Operasyon sürecinde diplomasinin de yeri olacağına işaret eden Bozkurt "Ancak şunu bilmek gerekir ki, bu süreç uzun vadeli olacak. Çünkü karşımızdaki coğrafyada ABD'nin üsleri ve özel unsurları bulunuyor. Adeta terör örgütüne kalkan görevindeler. Her gün ABD'li bir komutanın bir teröristle fotoları basına yansıyor. Birlikte hareket ediyorlar. Bu nedenle dönem dönem diplomasi dönem dönem zor gücü öne çıkacaktır" diye ekledi. KAYNAK Sputnik Türkiye

Son Güncelleme: 31.10.2018 14:48
Anahtar Kelimeler:
Mete YararEl Bab
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.