FT açıkladı: Euro gerçekten zorda

20 Temmuz 2011 Çarşamba 10:19
FT açıkladı: Euro gerçekten zorda






İngiliz Financial Times gazetesinden ortak para birimi uyarısı geldi.

 Euro gerçekten zorda


Piyasaların İtalya, İspanya, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'le beraber Euro Bölgesi'nin üçte birinin kredi güvenilirliği konusunda kaygılı olduğunu yazan Financial Times gazetesine göre, krizin etkileri göründüğünden daha derin olacak.

Mücadelenin en tehlikeli aşamaya girdiğini dile getiren gazeteye göre Euro'yu korumak Avrupa'yı korumak anlamına geliyor.

Uluslararası ekonomi çevrelerinin etkili gazetesi İngiliz Financial Times, "Avrupa'nın para birliğinin şimdiki haliyle tehlikede olmadığı yanılması içinde olmak kimseye fayda getirmez." yorumunu yaptı. Gazete Euro Bölgesi krizinin, Amerika'nın borçlarını ödeyememe riskiyle birleştiğinde tedirginliği artırdığına işaret ederek, Euro'yu korumanın Avrupa'yı korumak anlamına geldiğini savundu. Euro için mücadelenin en tehlikeli aşamaya girdiğini belirten Financial Times, İtalya ve İspanya'nın bu hafta gerçekleştirecekleri tahvil satışlarının önemli sınavlar olduğunu kaydetti.

Gazetede şu ifadelere yer verildi: "İtalya ve İspanya, 17 üyeli Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü ve dördüncü ekonomileri. Her iki ülkenin Euro Bölgesi'nin gayri safi hasılasındaki payı yüzde 28. Buna yüzde 6'sını oluşturan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i de ekleyin. Mali piyasaların Euro Bölgesi'nin üçte birinin kredi güvenilirliği konusunda kaygılı olduğu ortaya çıkar. Avrupa bankacılık sisteminin sınırötesi riskleri de yüksek anlamına gelmektedir bu. Dolayısıyla, Avrupa'nın para birliğinin şimdiki haliyle tehlikede olmadığı yanılması içinde olmak kimseye fayda getirmez. Krizin etkileri göründüğünden daha derin olacaktır.

Euro, savaş sonrası Avrupa'sının siyasi ve ekonomik entegrasyonu projesini taçlandıran bir kazanım olarak görülüyordu. Bu dayanağın ortadan kaldırılması, ne birlikten geri kalacak olan hakkında ne de Avrupa'nın dünyadaki nüfuzu konusunda söyleyecek bir şey kalmaması anlamına gelecektir."

'Zirve, Yunanistan için kolay sonuç getirmeyecek'

Piyasalar, Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi için bir araya gelecek Euro Bölgesi liderlerinin perşembe günkü zirvesine kilitlenirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin hızlı ve kolay bir sonuç getirmeyeceğini söyledi.

Yunanistan'ın borç krizinin çözümünde liderler zirvesinin nihai adım olmayacağını ifade eden Merkel, başka adımların da atılması gerektiğini ve sadece tek bir sonucun tüm sorunları çözemeyeceğini belirtti. Bir yılı aşkın görüşme ve kararların ardından insanların hızlı bir çözüm istemesinin anlaşılır olduğunu dile getiren Merkel, buna karşılık, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın borç sorunu ve ülkenin rekabet eksikliği sorununa uzun vadeli çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Bu arada zirve öncesinde farklı alternatifler üzerinde hararetli tartışmalar sürerken ufukta uzlaşma ihtimali belirmedi.

Zirvede, Yunanistan'ın tahvillerinin değerinin yüzde 30'lar civarında kırpılması ya da faiz oranında indirime gidilerek tahvil vadelerinin uzatılması gibi kısmi iflas anlamına gelen tekliflerle Euro Bölgesi'nde tüm bankalara özel vergi getirilmesi ya da ikincil piyasadan düşük bedelle tahvillerini alarak zaman kazanması için Atina'ya yeni kredi açılması gibi iflas ihtimalini devre dışı bırakan öneriler tartışılacak.

 

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.