'Gaziantep'e pasaportla gelen 20 bin Suriyeli esnafı hareketlendiriyor'

06 Aralık 2012 Perşembe 16:13
'Gaziantep'e pasaportla gelen 20 bin Suriyeli esnafı hareketlendiriyor'






GAZİANTEP (CİHAN)- SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep´e pasaportla gelip yaşayan 20 bin Suriyeli bulunduğuna dikkati çekerek, Bunların bıraktığı döviz esnafta ciddi hareket oluşturuyor. dedi.

SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, önümüzdeki yıla ilişkin ekonomik beklentilerini açıkladı. 2013 yılında en az yüzde 4-5 büyüme, ihracatta da minimum 170-175 milyar dolar beklediğine vurgu yapan Konukoğlu, Avrupa´ya ve komşu ülkelere bakıldığında Türkiye'nin çok güzel göründüğünü ifade ederek, 2013 yılı sanki 2012 ile paralel gibi gözüküyor. Belki son üçüncü veya dördüncü çeyrekte biraz hızlanabilir. Etrafımızdaki ülkelerle herhangi bir problem çıkmadığı takdirde, 6. aydan sonra biraz hareket bekliyorum. 2013 yılında en az yüzde 4-5 arası büyüme öngörüyorum.´´ diye konuştu.

Bu yıl 6 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren Gaziantep´in, önümüzdeki sene ihracatını yüzde 10 artırmasını ve 6,5 milyar doları aşmasını beklediğini ifade eden Konukoğlu, Türkiye geneline bakınca herkes 150 milyar dolara kimse inanmadı, ama 151 milyar dolar geçen ay yapıldı. Önümüzdeki sene minimum 170-175 milyar dolar bekliyorum.´´ görüşlerine yer verdi.

DOLARIN YÜKSELMESİ LAZIM

TL´nin değerli olmasının, ihracatçıların elini zorlaştırdığına işaret eden Konukoğlu, ihracatçıların fedakarlık yaparak bu ihracatı gerçekleştirdiğine vurgu yaptı ve doların biraz yükselmesi gerektiğini belirtti. İhracatçının elini kolaylaştırmak için kur bandının 1.875-1.925 seviyesinde olması gerektiğini, ancak gidişata göre, önümüzdeki yıl da 1.850´yi geçmeyeceğini kaydeden Konukoğlu, Çünkü, çok döviz giriyor. Türkiye yatırımlar gelmeye başladı. İnşallah bu devam eder. Böyle devam etmesi de Türkiye´nin geleceğini daha parlak günlere götürür´´ diye konuştu. Türkiye´nin kredi notunun yükselmesinin, bankalardaki kredilerin genişlemesine faydası olduğunu anlatan Konukoğlu, 2013 yılında faizlerin daha düşük devam etmesini diledi.

SURİYE'DEKİ DURUMDAN DOLAYI KÜÇÜK ESNAFIN SIKINTISI VAR

Bölge ekonomisine ilişkin görüşlerini de açıklayan Konukoğlu, `´Komşularımız, kardeşlerimiz. Onların bu durumda olmalarını istemeyiz, ama bunlar oluyor. Bir gerçek var Gaziantep dünyanın her tarafına ihracat yapıyor. diye konuştu. Konukoğlu, Suriye´deki olayların ihracata ve esnafa etkisine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: `´Irak-İran-Suriye üçgeni içerisindeki ihracatımızda düşme var. Eğer, Irak ile Suriye ile şu anki problemler olmasaydı, Gaziantep olarak bu yıl 6,5 milyar dolar ihracatı bulurduk. Ama önemli olan ihracat değil. Komşularımızın dostça, kardeşçe, birbiriyle kavga etmeden ve bizlerle barış içinde olması paradan da önemli. Suriye´deki durum dolayısıyla Gaziantep´te küçük esnafın sıkıntısı var. Ama şu anda Gaziantep´e pasaportla gelip yaşayan 20 bin kişi var. Bunların da bıraktığı döviz esnafta hareket oluşturuyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.