Gazze eylemcileri İsrail'e ulaştı

09 Temmuz 2011 Cumartesi 01:39
Gazze eylemcileri İsrail'e ulaştı






Gazze Filosu'nun deniz yoluyla gidişinde çıkan engeller, çok sayıda eylemciyi pes ettirirken, hava yolunu deneyenlerin bir bölümü dün İsrail'e ulaşmayı başardı. Ben Gurion hava limanında yaşananları YNet için kaleme alan Eli Senior, Yovav Zeytun, Ronen Madzini ve Ömer Efraiyim'in haberini Rafael Sadi hasturktv.com için Türkçe'ye çevirdi.

 

 


 

Cenevre'den gelen EasyJet uçağı Ben-Gurion Havaalanında

 

 

İsrail  polisi  şu sıralarda  Natbag  havaalanı (Ben-Gurion ) 1 numaralı terminalinde  Cenevre'den gelen EasyJet hava yollarına ait bir uçak yolcuları ile  Roma'dan gelen Alitalia yolcularını eylem yapmak ve karmaşa çıkarmak için gelen 30 kadar Pro-Filistinli eylemciyi sorgulamak ile meşgul.


Şu ana kadar sorgulama bölümlerine 30  kadar eylemci alıbnmış ve sorguları devam etmektedir. Muhtemelen bu eylemciler sınırdışı  edileceklerdir. 5 eylemci '' Siyasi Taciz  '' iddiası ile  tutuklandılar.


Natbag'a  yönlenmiş olan Uçak Filosu eylemi  en üst  sınırına ulaştı ve 300 kadar siyasi eylemci Ben Gurion havaalanına iniş yaptı.Bugün (Cuma)  öğlen vakti iniş yapan EasyJet ve Alitalia şirketlerine  ait ve Cenevre ile Roma'dan gelen uçak yolcuları uçaklardan imdirilerek Polis tarafından güvenlik araması ve soruşturması için 1. Numaralı terminal'e  otobüsler ile getirildiler.


Sözkonusu  seferlerde gelen 300 yolcunun Cenevre'den gelen uçak'ta 50  kadar eylemci  bulundu ve Roma'dan gelen uçakta ise 10 kadar eylemci tespit edildi. Bu an'a kadar ise 30 kadar eylemci göçmen işleri polisince  sorguya alınmış  durumdadır. Uçaklardaki İsrailli yolcular  direkt olarak 3. numaralı terminal'e alınarak  çıkışları gerçekleştirildi.

 


 

Merkez Polis Bölgesi  Emniyet  Amiri Bensi Sao

 

Havaalanı  çevresine ise onlarca polis  dağılarak olası bir düzen bozukluğu ihtimaline karşı önlem alındı.Polis  aynı zamanda yolcu listelerini  ellerindeki istihbarat bilgileri ile karşılaştırarak eylemcileri tespit  etti.  Merkez Polis Bölgesi  Emniyet  Amiri Bensi Sao yolcuları  terminal'de  kabul etmeyi ve özel bölümlerde  esaslı soruşturma yapılmasını emretti. Sadece eylemciler ile ilgisi olmadığı anlaşılan yolcular  3 numaralı terminale  gönderilip çıkışları gerçekleştirildi. Gerçek Yolcuların arasına sızmış olan eylemciler ise aynı havaalanının  sınırdışı bölümlerine  alınıp işlemleri tamamlanarak  yurtdışına gönderileceklerdir.

 

Polis kuvvetlerine ek olarak Havaalanına aynı zamanda  Hapishane birimi görevlileri de geldi. Havaalanına  İsrailli basın mensuplarının  yanısıra  onlarca  dış basın ekibi de havaalanını  doldurdu. Basın ekipleri  arasında Arap  basın  mensuplarıda yer aldı.

 

 

Yurtdışından gelen İsrailli yolcular eylemciler ile karşılaşmalarını anlattılar. Paris  Charles de Gaulle  havalanından gelen Regine Viner  '' Orada büyük bir karmaşa 
vardı , göstericiler Lufthansa kapısının önünde  protestolarda bulundular  ve Fransızlara  '' İşbirlikçiler '' slogan attılar ve  bizlere '' Naziler ''  diye  bağırdılar.Polis kendilerini dağıtana kadar bağırdılar. Göstericiler  kimsenin kapıdan geçmesine  de müsaade etmediler. Bu güzel değildi.

 

Zurih seferinde olan yolcu Orly Şapira ise Alitalia seferindeki eylemcilerin sorguya götürüldüğüne şahit oldu ve '' Çevremizde olanları anlayabiliyorduk ,bir grup polis vardı ve insanlara bakarak şüphelilerin kimler olduğunu anlamaya çalışıyorlardı. Pasaport kontolüne geldiğimde 20 kişilik büyük bir grup gördüm , bunlar pasaport  kontrolünden geçmemişlerdi ,her yaştan  insan vardı , Bazıları  bornoz giymekteydiler ve kenarda sessizce beklemekteydiler  kendilerine de  oldukça iyi davranıldığını söyleyebilirim.

 


İsrail  dün yabancı havayolu şirketlerine eylemciler ile ilgili  374 kişilik bir isim listesi  iletti , Cenevre'de bu listede olan 50 kadar  eylemcinin Easyjet   uçağının seferine binmesi  yetkililerce  engellendi. Eylemciler  karışıklık çıkaratarak  ucağa binmeye çalışmışlarsa da yetkili polisler   uçağa binmelerini engellediler. Bu sebeple de  sefer  2 saatlik gecikmeyle  kalkış yapabildi. Easyjet havayollarının yetkilisinin  Ynet'e yaptığı açıklamada   durumun yolculara bildirildiği ve sözokonusu yolcuların uçağa alınmayacağı  kendilerine izah edilmişti.  Şirketimiz İsrail  resmi yetkilileri ile  işbirliği içindedir.

Havaalanı görevlileri Gerçek yolcuları çiçeklerle karşıladılar....

 


Sakin geçen bir sabahtan  sonra öğlen vakti bir karışıklık ve yüksek sesler  duyuldu. Tel-Aviv'den eylemcileri karşılamak için gelen  göstericiler taşıkınlık yaparak  düzeni bozmaya uğraştılar ve  '' Siyasi Taciz' iddiası ile 5 gösterici gözaltına alındı. Göstericiler  Yolcu varış terminali  salonunda  bağırarak  '' ÖZGÜR  FLİSTİN '  diye sloganlar attılar. Göstericlierden İsrailli Sharon Vaksler  '' Gazze'ye ve Filistin'e  Yasa dışı abluka var destek vermek isteyenlere giriş izini verilmesi gerekir , burada olan siyasi tacizdir ,Yasa dışı ve demokratik olmayan hakkaniyetsiz bir  ablukadan söz ediyoruz . Bütün  Dünyadan gelen Barış eylemcileri ve özgürlük yanlıları Natbag'dan sınırdışı ediliyorlar ve düzenli olarak taciz  edilmektediler '' dedi.

 
Yerli  eylemciler.....


Daha erken saatlerde ise  Havaalanına  İç Güvenlik Bakanı Yitshak Aaronovich  İsrail Emniyet genel Müdürü Yohanan Danino ile birlikte  geldi ve durum değerlendirmesi toplantısında '' Biz  şimdi  Dalga öncesindeyiz , her şey olabilir , hiç bir  risk almıyoruz '' dedi.  Bakan devam ederek şimdiye kadar herşey sakin bir şekilde gelişmekte  ve sorun  görünmemektedir  demiştir.

İç Güvenlik Bakanı  Yitshak Aaronovitch

 

İsrail Emniyet Genel Müdürü Yohanan Danino

 

 

 


Aaronovich  havaalanındaki  teyyakuz durumu seferlerin varışına  yakın olan saat 14.00-17.00 sularında yükseltilmiş ve  beklenen toplam eylemci  sayısının 100 kadar olduğunu ifade etmiştir. '' Seferlerde kimlerin bulunduğunu biliyoruz , yüzlercesi  talebimiz  üzerine  Avrupalılar tarafından engellenmiştir.''  Dedi.

Durum değerlendirmesinden sonra Havaalanındaki aşırı tedbirleri eleştiren gazetecilerin ifadelerini  gerek Bakan gerekse  Emniyet Genel Müdürü  kabul etmediler ve bu hazırlıkların gelmeyi düşünen 200 kadar eylemciyi düşündürdüğünü ve işe  yaradığını izah ettiler.

Hazırlığımız  nedeni ile buraya gelmemek gerektiğini bir çoklarının anladığı gibi buradan da katılmayı planlayan radikaleri de  engellemiş olduk , bunu yapmak için sebep olmadığıda  anlaşılmıştır sanırım. Biz demokratik bir ülkeyiz ve yasalar çerçevesinde  hareket ediyoruz , düzeni bozmak isteyenler ile yasalar çerçevesinde mücadele etmek hükümranlık görevimizdir. Bu arada Tapınak Dağında ve Yeşil Hat üzerinde   sorun çıkabilecek kesimlerde  de  güvenlik tedbirlerini arttırdık.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.