Gezi Parkı eylemleri iddianamesinde çarpıcı detaylar

Gezi Parkı olayları soruşturması kapsamında ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından düzenlenen iddianamede, savcılık, 16 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet istedi...

20 Şubat 2019 Çarşamba 17:06
Gezi Parkı eylemleri iddianamesinde çarpıcı detaylar






Gezi Parkı eylemleri iddianamesinde çarpıcı detaylar


2013'teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin, yaklaşık 15 aydır cezaevinde bulunan iş adamı Osman Kavala ve sanatçı Memet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu 16 isim için hazırlanan iddianame tamamlandı. 657 sayfalık iddianamede çarpıcı detaylar var..

Mehmet Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora ve  Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından iddianame düzenlendi. 

Gezi Parkı sürecinin işlendiği 657 sayfadan oluşan iddianamede; Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora ve Can Dündar'ın da ismi bulunuyor. Tüm şüpheliler için "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Davanın müştekileri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da var. 

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 şüpheliyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamedeki şüpheliler arasında Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora da yer alıyor.  16 şüpheliye 10 suçlama yöneltildi. Suçlamalar arasında ‘darbeye teşebbüs’, ‘mala zarar verme’, ‘nitelikli mala zarar verme’ de bulunuyor. İddianamede şüphelilerin 2011 yılından itibaren söz konusu olayları yönlendirmeye başladığı öne sürülüyor. Şüpheliler,  Gezi parkına ilişkin Türkiye’de meydana gelen tüm olaylardan sorumlu tutuluyor. Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İddianamede, dönemin bakanlar kurulu ve 746 kişi müşteki olarak yer alıyor. 657 sayfalık iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İŞTE O İSİMLER

İddianamede; Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Memet Ali Alabora, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın da isimleri var. Toplam 16 isim için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İŞTE SUÇLAMALAR


Bu isimler “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi, ibadethanelere zarar verme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, nitelikli yağma, nitelikli yaralama, 2863 saylı yasaya muhalefetle” suçlanıyor.

2011 YILI VURGUSU

İddianame kapsamında 2013 yılındaki Gezi Parkı olayları anlatılıyor. Şüphelilerin söz konusu olayları 2011 yılından itibaren yönlendirmeye ve başlatmaya çalıştıkları savunuluyor. İddianamede ‘kalkışma' olarak yorumlanan Gezi Parkı eylemlerinin bu isimler tarafından finanse edildiği belirtiliyor ve bu isimlerin organizasyonun “tepe yönetiminde” oldukları savunuluyor.

2 KİŞİ TUTUKLU BULUNUYOR 6 KİŞİ ‘FİRARİ’ DURUMDA


İddianamede: şüphelilerden Yiğit Aksakoğlu ve Osman Kavala'nın halen tutuklu bulunduğu hatırlatıldı ve “Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Memet Ali Alabora, Gökçe Yılmaz Handan, Meltem Arıkan Hanzade, Hikmet Germiyanoğlu” hakkında da yakalama kararı bulunduğu vurgulandı.

2 KİŞİ DIŞINDA SANIKLAR TUTUKSUZ YARGILANACAK

Kavala ve Aksakoğlu dışındaki diğer şüphelilerin de tutuksuz şekilde yargılanacakları öğrenildi.

657 SAYFADAN OLUŞUYOR

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderien iddianame 657 sayfadan ve 3 bölümden oluşuyor. İddianamede Açık Toplum Vakfı'nın eylemlerdeki rolü de kapsamlı olarak anlatıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MÜŞTEKİLER ARASINDA

İddianamede 746 da müşteki var. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
Gezi Parkı Eylemleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.