Giresun yaylalarında siyanürlü altın arama korkusu

Karadeniz'in en güzel yaylaları arasında yer alan Kulakkaya ve Bektaş'ta siyanürlü altın arama korkusu vatandaşların tepkisine neden oluyor.

11 Şubat 2016 Perşembe 22:22
Giresun yaylalarında siyanürlü altın arama korkusu






Giresun yaylalarında siyanürlü altın arama korkusu


Altın madeni uğruna şimdi de Karadeniz'in en güzel yaylaları siyanürlü aramalara kurban ediliyor. Giresun’un Dereli ilçesinde, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarınında sınırlarında bulunduğu iki köyde altın arama çalışması yapılmasına yöre sakinleri tepki gösterdi. Şirketin ve yetkililerin bilgilendirme amacıyla yaptığı toplantıda ikna olmayan vatandaşlar ve çevreciler, Giresun il merkezine de bölgeden içme suyu gittiğini belirterek, bölgede siyanürle altın çıkartılmasına kesinlikle karşı çıktıklarını dile getirdiler.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Yavuzkemal Beldesi Konuklu Köyü'nde, işi gerçekleştirecek Koza Altın İşletmesi ile Giresun İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya yöre halkının yanı sıra çevreciler, avukatlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Yörede ilk etapta 14 sondaj çalışması yapılacağını, bunun ardından da arama çalışmalarının yapılıp yapılmayacağının kararlaştırılacağını dile getiren şirket yetkilileri bu aşamada doğaya zarar verilmeyeceğini savundu. Anlatılanların gerçeği yansıtmadığını iddia eden çevreciler ile şirket yetkilileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Arama faaliyetlerinin yapılacağı Konuklu ve Yuva köyündeki vatandaşlar da arama yapılmasını istemediklerini dile getirdi.

Toplantıyı takip eden Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, bölgede yıllarca bütün planların ekoturizm üzerine yapıldığını belirterek, “Şimdi devlet bütün bu geçmişi bir kenara koyacak ve firma burada altın arayacak. Halkın bütün beklentileri, istihdam edilecek 35 kişi uğruna yok sayılacak. Bu kadar sayıdaki istihdam Kulakkaya’da bulunan bir otelde gerçekleşiyor zaten. Dolayısıyla yatırımın bölge için bir artısı yok ama kaybedeceğimiz çok şey var. Kulakkaya ile oluşan bir marka algısı var ve bunu kaybedeceğiz. Çünkü burası artık siyanürü ile çevreye verdiği zararla ve ölümcül hastalıklarla anılmaya başlanacak. Bölge artık turizmle değil, Kaz Dağları, Bergama, Fatsa ve Artvin Cerattepe gibi kötü haberlerle gündeme gelecek” dedi.

“SU KAYNAĞIMIZIN BAŞUCUNDA SİYANÜRLE ALTIN ARANACAK”

Bu bölgede altın bulunduğu taktirde siyanür ile çıkartılacağını hatırlatan Adanır, “Siyanürün getirilmesi ayrı bir dert olacak. Siyanürü taşıyan kamyonlar evlerin önünden geçecek. Burada akan su Giresun'da içme suyu kaynağımız. Bu kaynağın hemen yanı başında siyanür ile altın aranacak. Bunun geleceğimize vereceği zararı hiçbir ekonomik birimle ölçmek mümkün değil. Doğayı burada değersiz bulmuşlar ama bizler, Giresun ve Kulakkaya yaylasında altın çıkarmak için yaşamadık. Bu faaliyetler yirmi yıl sonra buranın felaketi olacak” ifadelerinii kullandı.

“BÖLGENİN GÜZELLİĞİYLE ALTIN İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ”

Yuva Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı İbrahim Erhan da, bölgede altın aranmasını istemediklerini belirterek, “Bizler burada, köylerimizin ve çevremizin güzelliğiyle zaten altın içerisinde yaşıyoruz. Ziynet eşyası ve çevremiz için canlı altını tercih etmiyoruz" diye konuştu.
Son Güncelleme: 11.02.2016 22:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.