Gözler İran ziyaretine çevrildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve heyeti resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahtan’a geldi.

05 Mart 2016 Cumartesi 09:29
Gözler İran ziyaretine çevrildi






 

Gözler İran ziyaretine çevrildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve heyeti resmi temaslarda bulunmak üzere  

İran’ın başkenti Tahtan’a geldi.

Türkiye ile İran arasındaki üst düzey temaslar, Suriye konusundaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle kesilme noktasına gelmişti. İran Dışişleri Bakanı, geçen yıl Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal etmişti. İran ile Türkiye arasındaki en önemli sorunlardan biri Suriye. İki ülkenin Suriye politikası birbirine tamamen zıt. İran, Suriye’de mevcut rejimi yani Esad yönetimini destekliyor. Bu desteğini diplomasinin ötesinde Suriye’ye gönderdiği milisler ve silah yardımıyla sahaya da yansıtmış durumda. Bu çerçevede İran ile Rusya’nın çıkarlarının belirli ölçüde çakıştığını ve anlaşmalı veya zımnen ortak hareket ettiklerini söylemek de mümkün.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran gezisi iki ülke arasında planlanan bir dizi temas çerçevesinde son dönemde bir ilk adım olma özelliğini kazandı. Bu ziyaretin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’ye yapacağı önemli ziyaretin de ilk adımını oluşturması bekleniyor.

Türkiye ile İran, Suriye’de bu kadar derin bir anlaşmazlık içinde olmalarına rağmen ilişkileri geliştirme konusunda da arayış içinde. Bu çelişkili tablonun ardından yatan reel ekonomik ve politik gerçekler var. Birincisi iki ülke arasındaki temel sorun bölgesel politikalarla ilgili. Ama ikili ilişkilerde mevcut konjonktürde önemli bir sorun yok. İki ülke de, “stratejik akıl – stratejik sabır “ anlayışına dayalı ve ticari – ekonomik ilişkileri geliştirmeye dayalı politik anlayışın yaşama geçirilmesi isteğinde

Bu ziyaret trafiğinin en üst seviyesini, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye,’ye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı çerçevesinde gelmesi oluşturacak.

Türk iş dünyası da, İran’ı ilgi alanına aldı. Bu çerçevede TÜSİAD da , Tahran’a ziyarette bulunacak.

Son Güncelleme: 05.03.2016 09:35
Anahtar Kelimeler:
Başbakan Davutoğluİran
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.