Greenpeace: TAEK'in İzmir´deki radyasyonla ilgili açıklaması yetersiz

06 Aralık 2012 Perşembe 13:07
Greenpeace: TAEK'in İzmir´deki radyasyonla ilgili açıklaması yetersiz






İZMİR (CİHAN)- Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'nun, İzmir'deki radyasyonla ilgili açıklamasını yetersiz buldu. Gaziemir ilçesindeki bir fabrikanın arazisinde ölçülen radyasyona ilişkin olarak TAEK yetkilileri inceleme yapmış ve bir rapor hazırlamıştı. Bu raporu bilimsellikten uzak bulan Levi, TAEK, 2007´den beri radyoaktif bulaşmanın varlığını kabul ediyor ancak buna sebep olan maddenin kaynağını bulamadıklarını da itiraf ediyor. Yani radyasyon güvenliği konusunda tek sorumlu kurum olan TAEK, bu durumda radyasyonun kaynağını bulacak teknik yeterliliğe ulaşmadığını ifade etmiş oluyor. Yapılan açıklamada yine 2007´de radyasyon tespit edilince ilgili kurumlara bilgilendirme yapıldığı söyleniyor. Halkın sağlığının söz konusu olduğu böylesi bir durumda TAEK sorumluluk alamıyor mu? Halkın sağlığını koruma işi, ya yerel otoritelere bırakılıyor ya da şirketlere. dedi.

TAEK'in sorumluluk almamak için rapor hazırladığını iddia eden Cenk Levi, İzmir´in göbeğinde terkedilmiş fabrika bahçesi, 2007´den beri radyasyon saçıyor. Bu bahçede çocuklar oynarken TAEK, sorumluluk almaktan kaçıyor. 2007 yılından beri durumun ciddiyeti bilinmesine rağmen halkla paylaşılmaması da nükleer güvenlik ve radyoaktif maddeler söz konusu olduğunda şeffaflık olmadığının kanıtı. İzmir'deki olay gösteriyor ki TAEK´in bugünkü yapısı, şeffaflıktan ve bağımsızlıktan uzak. Yetersiz sayıdaki uzman kadrosuyla halk sağlığını korumak konusunda yetersiz. Akkuyu´da yapılması planlanan nükleer santralin güvenliğinden sorumlu olan kurum TAEK, bu yapısıyla güvenlik sağlamak yerine tehlike saçıyor. Nükleer güvenliği sağlayacak bir altyapıya sahip olmayan Türkiye´nin, nükleer yerine yüzünü tehlikesiz, atık üretmeyen temiz enerjilere yöneltmesi gerekiyor. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.