Güney Afrika, 1 milyon Zimbabveli sığınmacıyı sınır dışı ediyor

16 Temmuz 2011 Cumartesi 22:32
Güney Afrika, 1 milyon Zimbabveli sığınmacıyı sınır dışı ediyor






Güney Afrika, 1 milyon Zimbabveli sığınmacıyı Ağustos ayından itibaren sınır dışı edeceğini duyurdu. Liberal göçmen yasasından faydalanan milyonlarca Afrikalı, gelişmişlik düzeyi yüksek olan Güney Afrika'ya sığınmıştı. Afrika'nın en büyük ekonomisi Güney Afrika, Zimbabve gibi ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan fakir Afrika ülkelerine yakınlığından dolayı geçmiş dönemlerde milyonlarca göçmen aldı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHRC) yapılan açıklamada, Güney Afrika'nın en fazla sığınmacı nüfusa sahip ülke olduğu bildirdi. UNHRC'nin verilerine göre, dünyadaki 845 bin 800 sığınmacının yüzde 20'si Güney Afrika'da yaşıyor. Bu rakam, en çok sığınmacıya sahip ABD ve Fransa'nın toplamının iki katı. Güney Afrika'ya göç veren Zimbabve'nin lideri Robert Mugabe, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından sık sık antidemokratik uygulamalarından dolayı eleştiriliyor.
Güney Afrika İçişleri Bakanlığı sözcüsü Ronnie Mamoepa, sınırdışı kararı üzerine yaptığı açıklamada, Dökümansız Zimbabvelileri ülkelerine gönderdikten sonra diğer ülke vatandaşlarının belgelerini inceleyeceğiz. diyerek, sığınmacıları zor günlerin beklediği sinyallerini verdi.
Güney Afrika hükümeti iki yıl önce, siyasi krizle boğuşan on binlerce Zimbabveliyi ülkeye belgesiz girişine izin vermişti. Öte yandan Güney Afrika'nın başı sadece komşu ülkelerden gelen kaçaklarla dertte değil. Somali, Etiyopya, Demokratik Kongo gibi sorunlu ülkelerden de binlerce sığınmacı veya kaçak işçi Afrika'nın gelişmiş ülkesine geliyor. Yüzde 25 işsizlikle uğraşan Güney Afrika'da ise fakir halk, yabancı ucuz işçileri hazmedemiyor. 2008'de Johannesburg'ta yaşanan olaylarda, yerli siyahların yabancılara saldırması sonucu 62 kişi ölmüş, yüzlerce göçmen de yaralanmıştı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.