Güven Toğrul hayatını kaybetti; Türk medyasını "Boyalı Basınla" tanıştıran adam

Türkiye'de günlük gazetelerin webofset tekniğiyle baskısına öncülük eden Güven Toğrul 83 yaşında hayata veda etti..

17 Ocak 2018 Çarşamba 17:35
Güven Toğrul hayatını kaybetti; Türk medyasını "Boyalı Basınla" tanıştıran adam






Güven Toğrul hayatını kaybetti; Türk medyasını "Boyalı Basınla" tanıştıran adam


Türk basınını WebOfset teknolojisiyle ilk kez tanıştıran isimlerden Güven Toğrul hayatını kaybetti. Hürriyet başta olmak üzere, Milliyet, Günaydın Gazeteleri'nin günlük 1 milyon traja ulaştığı teknolojiyi Türkiye'ye getiren ve çok sayıda ustanın yetişmesine ön ayak olan Güven Toğrul, bilgisayarlı baskı teknolojisinin de öncülerinden sayılır. Bir süre "Boyalı basın" denilerek küçümsenen teknolojik gelişmeye, zamanla tüm gazeteler geçmişti. Güven Toğrul'un öncülüğünü yaptığı WebOfset teknolojisinde basılı gazetelerin üzerine sayısal veri girişi yapan numaratörlerin uygulanması da dünyada ilk kez Günaydın Gazetesi'nde uygulanmış, 1986 yılından sonra gazete, numaratör baskılar üzerinden yıllarca piyango çekilişleri düzenlemişti. Güven Toğrul'un getirdiği teknolojik yenilikle faks verilerini işleyen teknikle tam sayfa fotoğraf baskısını 1987 yılında yine Günaydın Gazetesi'nde denemişti. Togrul'un Bilgisayar Teknolojisi ile Makine Kontrolü adlı bir de kitabı bulunuyor.. Dünya Gazetesi'nin kurucusu Gazeteci Yazar merhum Nezih Demirkent'in arkadaşı olan Güven Toğrul'un cenazesi Cuma günü Moda Camii'nde öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek..

Güven Toğrul kimdir?

Güven Toğrul 1935 yılında doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Fransa'da ENSEEC'i (Ecole Nationale Supérieure Electrique, Electronique de CAEN) bitirdi. İki yıl endüstri elektroniği ihtisası yaptı.

Yurda döndükten sonra Apa Ofset, Arçelik, Hürriyet, Profilo ve Ülker gibi firmalar başta olmak üzere 20 kadar firmaya elektronik konusunda danışmanlık yaptı.

Hürriyet Gazetesi'nin ofset baskı teknolojisine geçmeye karar vermesi üzerine bu kuruluşun Teknik Müdürlüğüne getirildi ve Hürriyet adına 4 matbaa ve gazetenin Almanya tesislerini kurdu.

1977'de bu sefer Milliyet Gazetesi'nin ofset baskı teknolojisine geçmesini gerçekleştirdi. 1981'de Kartal Teneke Aerosol ve Gaz Tenekesi üretim tesislerinin kurulması operasyonlarını yürüttü.

1983-1987 yılları arasında Meteksan'da yönetici olarak çalıştı. 1987'de Asil Nadir Grubu'nun grafik baskı tesislerinin müdürlüğünü yaptı. 1992'de tekrar Meteksan'a dönerek bu kuruluşun Ankara dışı tesislerinin koordinatörlüğü görevini emekliye ayrıldığı 2001 yılına kadar sürdürdü.

Son Güncelleme: 17.01.2018 15:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.