Hatay'da ölü Akdeniz foku bulundu

06 Aralık 2012 Perşembe 16:39
Hatay'da ölü Akdeniz foku bulundu






HATAY (CİHAN)- Nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınan Akdeniz foklarından bir tanesi Hatay´da ölü olarak bulundu.

Hatay´ın Samandağ ilçesine bağlı Meydan köyü sahilinde ölü olarak vatandaşlar tarafından bulunan yavru Akdeniz foku görevliler tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne getirildi. Hayvan hastanesinde görevli öğretim üyelerinin fok üzerinde yaptığı ilk incelemede Akdeniz fokunun, bölgede dalış yapan bir denizci tarafından önce başına zıpkınla vurulduğu daha sonra da kaburgasına aldığı bıçak darbesiyle öldürüldüğünün tahmin edildiği bildirildi.

Nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınan Akdeniz foklarının dünya üzerinde 600 civarında, Türkiye karasularında ise 50 ile 100 kadar kaldığını belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Enes Altuğ şunları kaydetti; Şu anda görüldüğü üzere göğüs kafesi üzerinde karın bölgesine yakın bir yerde ciddi bir kesik bıçak yarası var. Akciğer ve karaciğere doğru zedelenme var. Ayrıca baş bölgesinde de zıpkın yarasını andıran sanki bir balıkçı ya da dalgıçlar tarafından yaralanmış olduğunu tahmin etmekteyiz. Olayın üzerinden birkaç gün geçmiş, çünkü kokuşma mevcut. Dişi olduğunu tespit ettik. Tam erişkinliğe ulaşmamış, 54 kilo ağırlığında juvenile bir fok.

Akdeniz fokları nesli tükenmekte olduğu için UNESCO tarafından dünya üzerinde nesli koruma altında bulunan türler arasında yer aldığını söyleyen Altuğ, Akdeniz foku dünyada korunan türler arasında yer alıyor, sadece sayısı 600 tane dünya üzerinde, tam türü tespit edilenler o şekilde geçiyor. Onun yanı sıra Türkiye´de Akdeniz´deki sayısı da 50-100 arasında bazı şeylerde tespit edilenler ise 30-40 olarak biliniyor. Bu sayılar dikkate alındığında ciddi düzeyde tehlike altında olan bir tür. Bunların korunmasına yönelik de ciddi çalışmaların farkındalık faaliyetlerinin sürdürülmesi gerekiyor. Bu konuda balıkçılarımızın ya da özellikle dalgıçlarımızın duyarlı olması lazım. Foklar daha çok kayalık bölgelerde yavrularını bırakıyor. Bu fokun bulunduğu Samandağ Meydan köyü de insanlardan uzak kayalıkların olduğu bir yer. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.