Hong Kong'da araç parkı fiyatları ev fiyatlarını soluyor

29 Kasım 2012 Perşembe 14:01
Hong Kong'da araç parkı fiyatları ev fiyatlarını soluyor






PEKİN (CİHAN)- Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki araç parkı fiyatları dudak uçuklatırken, yatırımcılar ev yerine araç parkı yeri satın alma yoluna gidiyor.
7 milyonu aşkın nüfusa sahip Hong Kong'da kilometre başına 3500 kişi düşüyor ve yoğunluk olarak dünyada birinci durumda. Bin 76 kilometrekarelik alana sahip ve irili ufaklı çok sayıda adalardan oluşan Hong Kong'un topraklarının yüzde 13'ü ekime elverişli ve düzlükler de genelde denizin doldurulmasıyla elde edilmiş durumda. Hong Kong da yaklaşık 444 bin özel araç var özel park alanı ise 479 bin. Hong Kong'daki ev fiyatları da 2009'dan beri iki kat arttı ve hükümet emlak piyasasını soğutmaya yönelik adım atıyor. Ancak bu adımlar park alanlarını kapsamıyor. Dolayısıyla talep de park alanlarına olunca araç park fiyatları ev fiyatlarını geçmiş durumda. Ayrıca park inşa edilecek alanların azlığı da karlı olması açısından yatırımların araç parklarına kaymasına neden oluyor.
Hong Kong'da normalde bir araç parkının fiyatı 100 bin dolar civarında. 75 metrekarelik bir evin fiyatı ise 500 bin dolar.
Hong Kong'da ev alırken, park yeri de ayrıca satın alınıyor. Şu an 10 bin kişinin yaşadığı sitede kiralamak için 10 tane boş araç parkı bulmak imkânsız gibi. Park kiraları ise şehir merkezlerinde aylık en az 500 dolardan başlıyor.

387 BİN DOLARA BİR ARAÇ PARKI SATILDI
Hong Kong medyasına göre, hafta sonunda yeni şehir bölgesinde, bir araç için tanesi 167 bin ABD doları olmak üzere 500 araç parkı alanı satıldı. Bir araç parkı yatırımcısı da Hong Kong adasında 34 araç parkını yaklaşık 13 milyon dolara satılığa çıkardı. Fiyatlar o kadar arttı ki merkezi bir yerde bir park alanı 387 bin dolara alıcı buldu. Orta seviyeli bir mahallede ise araç park yerleri 88 bin ABD dolarından açık arttırmayla satışa çıkarıldı.
Hong Kong'un Tai Wai bölgesinde ise üç odalı bir evin 8 milyon Hong Kong dolarına (1.03 ABD doları) yada metrekaresi 7 bin 767 Hong Kong doları ( bin ABD doları) satıldığı da medyaya yansıyan haberler arasında.
Hong Kong'da ikinci el araç parkları da ortalama 82 bin ABD dolarına devrediliyor. Bu oran geçen yıla oranla yüzde 16,4 artış anlamına geliyor.

HONG KONG PARASI ABD DOLARINA ENDEKSLİ
Hong Kong para birimi ABD dolarına endeksli olduğundan hükümet, faiz oranlarının yükseltilmesi gibi emlak fiyatları düşürmek için geleneksel önlemlere başvuramıyor. Bunun yerine hükümet, yazdan beri daha uygun fiyatlı konut sürümünü hızlandırmak ve mortgage şartlarını sıkma da dahil olmak üzere emlak piyasasını soğutma amaçlı önlemlere başvurdu. Son olarak da Ekim ayında piyasayı olumsuz etkileyen yatırımcılara yüksek damga vergisi ile yabancılara yeni vergi önlemleri alınmıştı.
Hong Konglu liderler, düşük faizli ABD'li yatırımcıların, emlak piyasasında kar kovalamak için paralarını Hong Kong'a getirip, varlık fiyatlarını arttırmasından endişe duyuyor.
Hükümetin aldığı bu önlemler, konut dışı olan park alanları gibi yerleri kapsamadığından yatırımcıların daha çok kar getirecek bu alanlara yönelebileceği ifade ediliyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.