Hurdacılar, Türkiye'nin en büyük traktör fabrikasını yağmaladı

Türk tarımının makinalaşma sürecine en büyük katkıyı veren, özel sektörün en ünlü yatırımları arasında yer alan Uzel Traktör fabrikası, hurdacılar tarafından yağmalandı..

18 Haziran 2019 Salı 23:06
Hurdacılar, Türkiye'nin en büyük traktör fabrikasını yağmaladı






Hurdacılar, Türkiye'nin en büyük traktör fabrikasını yağmaladı


Bir dönem Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran, Türk tarımının öncü kuruluşlarından Uzel Traktör, yüzlerce hurdacının saldırısına uğradı. Günlerdir devam eden yağmaya polis ekipleri her gün 20 kez müdahale etmesine rağmen, güvenlik önlemi bulunmayan fabrika ellerinde balyozlar ve kesicilerle gelen yağmacılar tarafından ağır zararlar verildi. Aile üyeleri arasındaki anlaşmazlık soncunda kapısına kilit vurulan Uzel’in acı sonu Hürriyet Gazetesi'nden Emre Eser'in haberi ile gündeme geldi.

Aralarında yabancı uyruklu kişilerin hatta Adana'dan bile gelenlerin olduğu hurdacıların her gün tonlarca bakır teli, çelik kalıpları, motor bloklarını sökerek çaldığı bildiriliyor. Polis ise bu konuda oldukça dertli, binada suç üstü yakalanan hırsızlar yüzünden karakol binasında günlerdir yer kalmadı.. 

7 YIL ÖNCE İFLASINA KARAR VERİLMİŞTİ

2012 yılı ortasında iflasına karar verilen dev fabrika geçen Mayıs ayında icradan satıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda 832 milyon TL değer biçilen ancak 223 milyon liraya satılabilen Uzel satış süreci kesinleşmediği için sahipsiz kaldı.

YAĞMA DEVAM EDERKEN UYANDILAR

Fabrikadaki son durum ile ilgili olarak kendilerine yoğun şekilde şikayet geldiğini belirten Vera Varlık Yönetim AŞ’nin avukatı Esra Ulçal, “Fabrikadaki ekipmanların çoğu bize ait. Kalan kısmı ise İflas İdare Masası’nın. Ekipmanların tüm sorumluluğu İflas İdare Masası’nda. Bu durumun önünde geçmek için çok yakın zamanda orada güvenlik ekibi kuracağız” dedi.

GÜNDE 20 POLİS BASKINI

Vatandaşlar durumla ilgili polis ekiplerine çok sayıda ihbarda bulunuyor. Biz de haber için fabrikada bulunduğumuz esnada Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından bir baskın daha yapıldı. Polis ekipleri her saat başı kendilerine fabrika ile ilgili ihbar geldiğini ve günde ortalama 5 kişi hakkında hırsızlıktan işlem yaptıklarını artık nezarethanenin dolduğunu söyledi.

GÜNLÜK 3 BİN LİRA KAZANIYORLAR

Her gün sabah erken saatlerde fabrikaya demir, çelik ve bakır gibi değerli parçaları toplamak için gelen yerli ve yabancı uyruklu işçiler buradan topladıkları parçaların kilogramını en az 1 liraya sattığını, bazı günler de kişi başı 3 bin lira kazandıklarını anlattı.

Fabrika içerisine el arabalarıyla giren kişiler burada traktör üretiminde kullanılan ve yüzlerce kilogram ağırlığındaki çelik kalıpları kamyonlara yükleyip hurda dönüşüm merkezlerine görütürdüklerini, ağırlıkları 250-300 kilogramı bulan her kalıp başına 300 lira aldıklarını ve günde en az 5 sefer fabrikadan kalıp çıkardıklarını anlattı.

ADANA’DAN GELEN VAR

Uzel fabrikasının hemen bitişiğinde bulunan tekstil fabrikasının güvenlik görevlileri ise fabrikayı yağmalayanların sayısının gün geçtikçe arttığını belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıldan itibaren fabrikada hırsızlık olayları yaşanıyordu.

Ancak son 3 aydır burada çok büyük bir yağma var. İlk başlarda fabrikayı iyi tanıyan bazı kişiler buraya geceleri ticari taksi ile gelip içerideki milyon dolarlık makinelerin önemli parçalarını alıp çantasına koyup gidiyordu. Makinelerin değerli bölümleri alındıktan sonra hurdacılar girip çıkmaya başladı. Geceleri tır ve komyanları içeri sokup torna tezgâhlarından tutun da traktörlere kadar her şeyi çaldılar.

Bizim gözümüzün önünde yaşandı hepsi. Kimse sahip çıkmadı, vicdanımız sızladı. Artık hurdacılar arasında o kadar meşhur ki çevre illerden geliyorlar. Geçen hafta Adana’dan bir kamyon kişi geldi. Bir haftada tonlarca malzeme çaldılar. Kamyon sahipleri her seferinde en az 30 bin lira kazandıklarını söylüyorlar.” 

UZEL ailesinin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Aile Bulgaristan-Romanya sınırındaki Rusçuk bölgesinde yaşarken orada bir fayton fabrikası işletiyor ve tüm Osmanlı’ya fayton satıyor. İlerleyen yıllarda Bursa’ya göç eden Uzel ailesi 1937 yılında burada bir yaprak yay fabrikası kuruyor. Daha şirketi İstanbul’a taşıyor. Esas büyümesini 1961 yılında Massey Ferguson ile anlaşıp traktör üretimine girmesiyle yaşıyor. Kısa sürede dünyanın önemli traktör üreticileri arasına giriyor. Ancak 1998 yılında baba Ahmet Uzel’in ölümü ve arkasından gelen 2001 krizi ile şirket için yeniden alarm zilleri çalmaya başlıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.