İhsanoğlu: Filistin´de fırsat varken, Hamas ile Fetih anlaşmalı (Özel)

05 Aralık 2012 Çarşamba 13:45
İhsanoğlu: Filistin´de fırsat varken, Hamas ile Fetih anlaşmalı (Özel)






CAKARTA (CİHAN)- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin meselesinde uluslararası desteğin sağlanması ve bütün dünyanın yavaş yavaş gözlerinin açılmasını bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. İhsanoğlu, Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Bu fırsatın kullanılması için Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi lazım. dedi.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Endonezya´nın başkenti Cakarta'da İİT tarafından düzenlenen 4. Kalkınmada Kadınların Rolü Konferansı´na katılıyor. Konferans sonrası Cihan Haber Ajansı´na konuşan İhsanoğlu, Filistin konusunda açıklamalarda bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptığını aktaran İİT Genel Sekreteri, Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptık. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, Filistin'in BM´ye gözlemci devlet üyeliğine seçilmesi münasebeti ile gösterdiği destekten dolayı teşekkürlerini ve takdirlerini sundu. Çünkü bu oylamada teşkilatımız 53 müspet oy vermiştir. dedi.

Bunun bir günde olmadığını ve epey bir süredir bu konu üzerine çalıştıklarını belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT, daha önce UNESCO oylamasında menfi oy veren devletleri ikna ederek, gelmeyen devletleri ikna ederek, bunların hepsinin gelip New York'ta müspet bir oy kullanmalarını sağlamıştır. Bu 138 oyun 53'ü teşkilatımızdan sağlanmıştır.'' şeklinde konuştu.

FİLİSTİN OYLAMASINDA MUTABAKAT DIŞINA ÇIKAN ÜLKELER OLDU

İhsanoğlu şöyle devam etti: Oylamada bizi üç, dört ülke üzdü. Bunlar, Arnavutluk, Togo, Kamerun ve Bosna Hersek olmuştur. Bunlar maalesef, mutabakatın dışına çıkarak çekimser oy kullanmışlardır. Fakat bu 3 veya 4 ülkenin oy vermemesi ne kadar bizi üzdü ise 53 üye ülkenin de blok halinde Filistin´in BM üyeliği için oy kullanması sevindirici bir şeydir.

İhsanoğlu, Mühim olan şimdi Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmazlığı kaldırmaktır. Teşkilat olarak, 2006 yılından itibaren bir takım adımlar atarak, mekik diplomasisini ve sessiz diplomasiyi çalıştırarak ilk anlaşmayı Aralık 2006´da sağlamıştım. Daha sonra mutabakat hükümetinin kurulmasında katkımız oldu, fakat bütün bunlar dikiş tutmadı. Bizim şimdi temennimiz Fetih ve Hamas arasındaki bu anlaşmazlığın giderilmesi ve topyekun seçime gidilmesi. dedi

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Filistin meselesinde uluslararası destek sağlandığı, Batı ülkelerinin de artık gerçekleri öğrenmeye başladığı ve bütün dünyanın yavaş yavaş gözlerinin açılmaya başladığı bir ortamın Filistin için bir fırsat olduğunu kaydetti. İhsanoğlu şöyle konuştu: Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Bu fırsatın kullanılması için Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi lazım. Biz de teşkilat olarak bu konuda elimizden gelen katkıları sağlayacağız.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.