İhsanoğlu: Filistin'in BM üyeliği, çözüm için en önemli adım olacaktır

29 Kasım 2012 Perşembe 12:53
İhsanoğlu: Filistin'in BM üyeliği, çözüm için en önemli adım olacaktır






VİYANA (CİHAN)- Suuiİ Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in himayesinde kurulan Uluslararası Kültürler ve Dinler Arası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) açılışı için Viyana'ya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, gündeme dair Türk gazetecilerin sorularını cevapladı.

KAICIID'nin resmi açılışı öncesinde Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile ikili bir görüşme yaptığını anlatan İhsanoğlu, Avusturya'da yaşayan Müslümanlar, İslamafobi ve Filistin meselesi gibi önemli konularda Sayın Bakan ile fikir teatisinde bulunduk. Avusturya'nın Filistin konusunda desteğini ifade etmesinden memnunluk duyuyoruz dedi.

İSLAMAFOBİ VE RADİKAL İSLAM
Açılan diyalog merkezinin ve kendilerinin de aktif destek sağladığı Medeniyetler İttifakı gibi yapıların varlığının önemli olduğunu belirten İhsanoğlu, Avrupa'da İslam'a hakaret içeren olaylara karşı yaklaşımların 10 yıl öncesine göre daha iyi olduğunu ifade ederek Eskiden bizim halklarımızın gösterdiği infiale ve bu infial sırasında insanların yaşamlarını yitirmesine üzüldüklerini söylüyorlardı. Şimdi ise herkes bu tür filmlerin basın ve fikir özgürlüğü olmadığını ifade ediyor dedi.
İslam ülkelerinde yaşanan terör olaylarına da dikkat çeken İhsanoğlu 'Bugün birçok ülkede yaşanan ve İslam adına yapıldığı öne sürülen terör olaylarının kaynağı Sovyetlerin Afganistan'ı işgalidir. O noktadan sonra radikalleşmenin tohumları dış güçler tarafından atılmıştır.dedi.

AVUSTURYA VE FRANSA 'EVET' OYU KULLANACAK

Avusturya'daki görüşmeleri sırasında özellikle Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) üyeliğini gündeme getirdiklerini anlatan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Avusturyalı bakanın Filistin'in gözlemci üyeliği konusunda müspet oy kullanma taraftarı olduğunu, hükümet kararının da bu yönde çıktığını söylediğini açıkladı. Avusturyalılardan sonra Fransa'nın da Filistin için üyelik kararına evet diyeceğinin açıklandığını belirten Prof.Dr. İhsanoğlu, şöyle konuştu:

Bize göre Filistin davasının çözüme kavuşması yolunda en önemli adımın Filistin'in BM'de 'Gözlemci Devlet' statüsüyle üye olması. Yani bir devlet olarak tanınmış olmasıdır. Biz İİT olarak bu konuda gerekli 57 oyun alınması için çalışıyoruz. Geçen hafta Cibuti'de Dışişleri Bakanları toplantısı yaptık ve önemli kararlar aldık.

Geçen dönemde Filistin'in UNESCO'ya üye olduğunu hatırlatan Prof.Dr. İhsanoğlu, Burada da İİT olarak 50'nin üzerinde oy sağladık. BM üyeliği için daha fazla oy bekliyoruz diye konuştu.

BAŞBAKAN GAZZE ELEŞTİRİSİNDE HAKLI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırıları konusunda Arap ülkeleri yönetimlerine yönelik eleştirilerinin haklı olduğunu ifade eden İhsanoğlu, Biz bu hadiseler olduğunda toplantı yapıyorduk ve yaptığımız açıklamada Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyini toplantıya davet ettik. 2008'deki hadiseler sırasında olduğu gibi gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik dedi.

ESED'E 'LİDERLER HALKI İÇİN FEDAKARLIK YAPAR' ÇAĞRISI

Üç gündür Viyana'da çeşitli temaslarda bulunan İİT Genel Sekreteri, Suriye'deki iç savaşın dini veya mezhep savaşı olmadığını, aksi düşüncenin Suriye'ye yapılacak en büyük haksızlıklardan biri olacağını söyledi. İhsanoğlu bölgedeki çözüm için Beşşar Esed ile devam edilmemesi gibi bir şartlarının olup olmadığının sorulması üzerine Önemli olan akan kanın durması. Ancak milletler liderleri için değil, liderler milletleri için fedakarlık yaparlar' ifadelerini kullanarak Esed'in barış için görevi bırakması gerektiğine işaret etti.
Suriye'de bir çatışma var. Orada iktidarın halkına zulmetmesi var, öldürmesi var diyen Prof.Dr. İhsanoğlu, şunları söyledi: Oraya baktığınız zaman iki tarafta da farklı insanların olduğunu göreceksiniz. Yani şu taraftaki şu renkte bu taraftaki bu renkte diyemezsiniz. Yok böyle bir şey. Mozaik iki tarafta da var. O bakımdan bu gerçeği ifade etmek lazım ve bu söylemi teşvik etmemek lazım.

Suriye'deki krizin nasıl çözüleceği konusuna da değinen Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları ekledi: Şimdiye kadarki tüm çözüm teşebbüsleri başarısızlıkla neticelendi. Çatışan güçler aracı inisiyatifleri kullanmak istiyorlar. Ortadaki çözümsüzlük karşısında ya uluslararası camianın ihmalkarlığını sessizliğini kabul edip sineye çekeceğiz. Veyahut ateşkesi sağlamak, binlerce insanın canını kurtarmak, akan kanı durdurmak için bir yol bulacağız. Ülke yıkılıyor. Tarihi eserler, tüm değerler yok ediliyor. Yapılacak işlerden bir tanesi bize göre şudur; çatışan güçler üzerine, büyük güçlerin kendi aralarında bir anlaşma sağlamaları gerekiyor. Bu anlaşma ışığında o müessir güçlerin çatışan taraflar üzerine etki yaparak ateşkes sağlanmasıdır. Arkasından siyasi çözümü gündeme getirmek lazımdır. Başka türlü yolu yok. Böyle olmaz ise bu savaş daha çok devam edecek ve ateş sağa sola sıçrayacak bölge ateşle kavrulacak.

MEHMET AKİF'E AİT BİR KUR'AN MEALİ OLDUĞUNA İNANMIYORUM

Bir soru üzerine mili şair Mehmet Akif Ersoy adına yayınlanan Kur'an mealinin gerçek olduğuna inanmadığını kaydeden İhsanoğlu Var olan tek nüsha Akif'in vasiyeti üzerine ortadan kaldırıldı. Vasiyeti harfiyen yerine getirildi dedi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.