İspanyol şirketi 'büyük birader' programından geri adım attı

06 Kasım 2012 Salı 18:45
İspanyol şirketi 'büyük birader' programından geri adım attı






FRANKFURT (CİHAN)- İspanyol telekomünikasyon devi Telefonica, Almanya'daki O2 müşterilerini adım adım izlemeye imkan veren Akıllı Adım adlı yeni pazarlama programını yoğun tepkiler sebebiyle rafa kaldırmak zorunda kaldı.

ABD'li ünlü yazar George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanında geçen Büyük Birader Sizi Gözetliyor kurgusunu anımsatan bir pazarlama programını Almanya'da hayata geçirmeyi hedefleyen İspanyol telekomünikasyon devi Telefonica, kamuoyundan ve siyasilerden gelen sert tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.

Almanya'nın en büyük şebekelerinden biri olan O2'yi işleten Telefonica, müşterilerinin attığı bütün adımları izlemeye kadar varabilecek olan Smart Step (Akıllı Adım) adlı pazarlama programıyla kayda değer bir gelir kaynağı elde etmeyi hedefliyordu. İspanyol şirketinin vazgeçtiği pazarlama programı kapsamında O2 kendi müşterilerinin hangi vitrine ne kadar süreyle baktıklarından nereye ne zaman gittiklerine varıncaya dek bütün günlük faaliyetlerini takip etmek imkanına sahip olacaktı.

TÜKETİCİYİ KORUMA BAKANI O2'Yİ BIRAKIN DEMİŞTİ

O2'nin kardeş şirketlerinden Telefonica Dynamic Insights yeni pazarlama programı için kamuoyu araştırmaları kuruluşu GfK'yla işbirliği yaparak, O2 müşterilerin alışveriş ve güzergah profillerini değerlendirmeyi hedefliyordu. Buradan elde edilecek verilerin ise başka şirketlere satılması öngörülüyordu. Federal Tüketici Bakanı Ilse Aigner (CSU) O2'nin mahremiyet haklarını zorlayan planlarının ortaya çıkması üzerine yaptığı açıklamada, bu şirketten hizmet alan tüketicilere başka bir şebekeye geçmelerini tavsiye etmişti. O2 yeni pazarlama programı hakkında yaptığı ilk açıklamada, ticaret dünyasına ve kamu kuruluşlarına daha verimli olmalarını sağlayacak analitik bir kavrayış sağlamak istediğini ileri sürmüştü. Şirket ayrıca çıkarılacak müşteri profillerinin anonim veriler olarak satılacağına işaret etmişti.

EKONOMİ BAKANLIĞI DA MEVZUATA AYKIRI GÖRDÜ

Öte yandan Federal Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise konumlama profillerinin ancak anonim olarak ya da müşterilerin rızası alınarak üçüncü kuruluşlara aktarılabileceği vurgulanmıştı. Açıklamanın devamında anonim konumlamadan elde edilecek verilerin sadece trafik yoğunluğunu tespit etme türünden kayıtların tutulması için kullanıma sunulabileceği belirtilmişti. Bakanlığın proje üzerinde yaptığı denetim ise mevcut yasal düzenlemelerin O2'ye anonim de olsa konumlama verileriyle kazanç sağlama imkanı tanımadığını göstermişti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.