İstanbul'da yavaş deprem 3 yıl sonra ortaya çıkarıldı

Yalova çevresinde yapılan ölçümlemede tespit edilen yavaş deprem olayının bilimsel bir sonuç olduğunu belirten uzmanlar kullanılan ölçüm yöntemlerinin yeni olduğunu açıkladı.

07 Şubat 2019 Perşembe 17:50
İstanbul'da yavaş deprem 3 yıl sonra ortaya çıkarıldı






İstanbul'da yavaş deprem 3 yıl sonra ortaya çıkarıldı


Türk, Alman ortaklığıyla yapılan araştırma bugün İngiliz Guardian gazetesinde yayınlandı. İçinde AFAD ekiplerinin de yer aldığı araştırma grubu İstanbul'da 2016 yılının yaz aylarında 5.8 büyüklüğünde bir 'deprem' yaşandığını ortaya çıkardı. Yalova çevresinde yapılan ölçümlemede tespit edilen yavaş deprem olayının bilimsel bir sonuç olduğunu belirten uzmanlar kullanılan ölçüm yöntemlerinin yeni olduğunu açıkladı.

Bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmanın sonuçları İngiltere'de Guardian Gazetesi'nde yayınlandı. Marmara Denizi ve çevresinde yürütülen araştırmada 3 yıl önce 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği ve en az 50 gün sürdüğü bildirildi.

'Yavaş deprem' olarak adlandırılan sarsıntının yaklaşık 50 güne yayıldığı, bu nedenle hissedilmediği belirtilirken, bu sarsıntının tehlikeli Kuzey Anadolu fay hattının bir göstergesi olup olmadığına dikkat çekildi. 

'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji yayınında yer alan makaleye dayandırılan haberde, depremin merkez üssünün, İstanbul'un birkaç kilometre güneyi olduğu belirtildi. Araştırmacılar, bu depremi bölgede inceleme amaçlı bir sondaj deliğindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle saptadı.


Deprem uzmanı Patricia Martinez-Garzon başkanlığındaki ekibin araştırmasına göre eğer bu yavaş deprem bir seferde enerjisini açığa çıkarsaydı, o zaman 5.8 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı meydana gelmiş olacaktı. Araştırmacılara göre 2016'daki bu yavaş deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yeniden hareketlenmesi anlamına gelebilir.

Garzon, "Bu, fay hattının diğer parçalarını kırılmaya yaklaştırmış olabilir, ancak resmin tamamını görmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var" dedi.

Jeologlara göre Türkiye üzerinde gerilme, Asya kıtasının Avrupa'ya ilerlemesinden dolayı doğudan batıya hareket ediyor. Yavaş depremler, yer sarsıntısı sonucu enerjinin saniyelerden dakikalara değil, saatlerden aylara uzanan sürelerde açığa çıkması olarak tanımlanıyor.

Son Güncelleme: 07.02.2019 17:52
Anahtar Kelimeler:
Yavaş Deprem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.