İstanbul'a 100 bin ıhlamur fidanı dikiliyor

07 Aralık 2012 Cuma 14:26
İstanbul'a 100 bin ıhlamur fidanı dikiliyor






İSTANBUL (CİHAN)- Orman ve Su işleri Bakanlığı´nın İstanbul´a 100 bin ıhlamur fidanının dikilmesi için hazırladığı `Ihlamur Eylem Planı´ kapsamında ilk fidan Pendik'e dikildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı vatandaşlara ıhlamur fidanı dağıtıldı. Eroğlu, Ihlamur Eylem Planı ile dünyanın en büyük ağaçlandırma seferberliğini başlattık. dedi.

Pendik Tavukçuyolu mevkiindeki piknik alanında düzenlenen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Veysel Eroğlu burada yaptığı konuşmada, İstanbul´da su akmazdı, havası kirliydi. Hatta gazeteler promosyon olarak gaz maskesi dağıtırlardı. Her tarafta çöp dağları vardı. Hatta hastanelerdeki tıbbi atıklar oraya buraya atılır, çocuklar enjektörlerle oynar ve salgın hastalıklar, hatta kolera gibi birtakım salgın hastalıklar olurdu. O günler artık geride kaldı. Artık dünya şehri bir İstanbul var. İçimde iki uhde vardı; birincisi İstanbul´a susuzluk yakışmıyordu, Allaha şükür Başbakanımız ile birlikte 1994 yılında seferberliğe başladık ve şu anda İstanbul´un 2071 yılına kadar su ihtiyacı olmayacak şekilde her şeyi çözdük. dedi.

Melen suyunu 185 kilometre uzaklıktan, dağları delerek, Boğazı muhteşem bir tünelle geçerek İstanbul´a getirdiklerini söyleyen Eroğlu, bir diğer uhdesi şöyle açıkladı: Yurt dışına gideriz her taraf yeşillikler içinde ama 1994 öncesi yani Başbakanımızın belediye başkanı olmasından önceki yıl `yani milattan önce diyeyim´ maalesef İstanbul´da ağaç yoktu. Bir gün Başbakana dedim ki; 'Başbakanım yurt dışına gidiyoruz her taraf yeşillik, ağaçlar var. Ama İstanbul´da ağaç yok. Geçmişte insanlara su veremedikleri için ağaçlara da su verememişler dolayısıyla ağaçlar kurumuş. Bu yüzden büyük bir seferberlik başlatalım.' Bunun üzerine Başbakanımız, Ağaç ve Peyzaj A.Ş. diye bir belediye iştiraki kurdu ve bu şekilde muazzam bir fidan üretimine başladık. Bu şekilde İstanbul´un bütün yollarını, açık alanlarını, parklarını, her tarafını yeşillendirmeye başladık.

Geçen dönemde, Çevre ve Orman Bakanı olduğu zamanda Başbakanın talimatıyla büyük bir seferberlik başlattıklarını söyleyen Eroğlu, Dedik ki; 01 Ocak 2008 saat 08.59´dan itibaren bütün Türkiye´de 2 milyon 300 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapalım, bozuk ormanları ıslah edelim. Allaha şükür bu seferberlik başladı. Bütün Türkiye´yi ağaçlandırmaya başladık. Bizden önceki hükümet 2002 yılında yılda sadece 70 bin adet fidan üretiyormuş fidanlıklarda. Şimdi aynı kurum 700 milyon adet fidan üretiyor, hatta ürettiği fidanları Türkiye´nin her yerine dikiyoruz. Seferberlik kapsamında şu ana kadar tam 2 milyar adet fidan toprakla buluştu. İstanbul´u yemyeşil yapacağız bunun sözünü veriyoruz. diye konuştu.

Türkiye´de ortalama yüzde 27´lik bir orman varlığı olduğunu kaydeden Eroğlu, bu oranın İstanbul için yüzde 49 olduğunu, dolayısıyla gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye ve İstanbul bırakabilmek için bu ormanların korunmasının önemine işaret etti. İstanbul´da da seferberlik kapsamında 24 bin hektar arazide ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını söyleyen Eroğlu, geçen yıl da İstanbul´un simgelerinden biri olan ve unutulmak üzere olan erguvan ağacından 100 bin fidanı İstanbul´da diktiklerini söyledi. Eroğlu, bu sene de İstanbul´da ıhlamur seferberliği başlatarak 100 bin adet ıhlamur fidanını toprakla buluşturacaklarını söyledi.

`HELİKOPTERLE SAVURDUĞUMUZ SEDİR TOHUMLARI ORMAN OLDU'

Çalışmaları kapsamında tohum da ürettiklerini anlatan Eroğlu, Mesela sedir tohumları; bunlar öyle orijinal ki ben de görünce hayret ettim. Bu tohumlar paraşüt gibi, havadan attığın zaman ucunda iğnesi var toprağa düşüyor ve zamanla filizleniyor. Dedik ki madem böyle oluyor, kendi kendine olacağına biz helikopter ile bu tohumları havadan atalım. Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla Kayseri´deki Toros Dağları'nın güney eteklerine sedir tohumlarını attık. Ve bu tohumlar 2 buçuk yılda 38 santim boyunda olmuş ve yüzde 90´ı da tutmuş. O çıplak dağlar şimdi sedir ormanı haline geldi. ifadelerini kullandı.

Törende söz alan Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin de 3 yıldan bu yana her yıl 100 bin ağaç diktiklerini anlattı. Şahin, amaçlarını nüfusu 600 bin olan Pendik´te herkesin bir dikili ağacının bulunması olarak açıkladı.

Yapılan konuşmaların ardından, sağanak yağmurun da etkisiyle sembolik olarak fidan dikildi. Daha sonra vatandaşlara ücretsiz ıhlamur fidanı dağıtıldı.




CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.