Japon hükümetinden yeni teşvik paketi

30 Kasım 2012 Cuma 10:43
Japon hükümetinden yeni teşvik paketi






TOKYO (CİHAN)- Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın resesyona girme tehlikesi sürerken hükümet, ekonomiye şok tedavisi uygulamaya devam ediyor. Başbakan Yoşihiko Noda'nın başında olduğu hükümet ekim ayındaki teşvik paketinin ardından bugün 1.2 trilyon Yen'lik (14.6 milyar dolar) yeni bir paket açıkladı.

Japon ekonomisi son aylarda alarm zilleri çalıyordu. Küresel ekonomik kriz ve Çin ile süren ada sorunu nedeniyle dış ticareti düşen Japonya, iç talebin azalması nedeniyle zor günler geçiriyordu. Kamudaki açığı kapatmak için KDV'leri arttırmaya karar veren Noda yönetimi, 26 Ekim'de küçük bir teşvik paketi açıklamıştı. Bunun ardından hükümet bugün 1.2 trilyon Yen'lik yeni bir paket açıkladı. Hükümetin, rezerv fonundan finanse edeceği paketin aralarında sağlık ve tarımın olduğu çok sayıda sektörde büyümeyi tetiklemesi bekleniyor. Ancak bu paketin, GSMH'yi yüzde 0.4 oranında büyümeyi beraberinde getirip getirmeyeceği soru işaretlerine yol açtı. Japon ekonomisinin resesyona düşmemesi için yüzde 0.4 oranında büyümesi gerekiyor. Ayrıca bazı yorumcular, teşvik paketleriyle ülke ekonomisinin eski rayına oturmayacağı yorumları da yaptı. Dow Jones'a konuşan J.P. Morgan Securities'ten üst düzey ekonomist Masamichi Adachi, Bu paket çare olmaz ama kötü de değil elbette. ifadelerini kullandı

Başbakan Yoşihiko Noda, erken genel seçimlere 2 hafta kala bu paketi açıkladı. Kamuoyu yoklamaları Noda'nın başbakanlığı kaybedeceği ve Liberal Demokratların 3 yıl sonra tekrar iktidara çıkacağını gösteriyor. Noda'nın bu paketle puan toplamaya çalıştığı yorumları da yapıldı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.