Japonya´da seçim yarışı Fukuşima´dan başladı

04 Aralık 2012 Salı 11:12
Japonya´da seçim yarışı Fukuşima´dan başladı






TOKYO (CİHAN)- Japonya´da 16 Aralık´ta yapılacak erken genel seçimler için yarış, geçen yıl tsunaminin vurduğu Fukuşima'dan başladı. Seçimlerin iki favori partisinin lideri, seçim yarışının başlangıcını Fukuşima'dan yaptı.

Başbakan Yoşihiko Noda, tsunamiden büyük zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nin olduğu bölgenin güneyinde seçmenlere seslendi. Japonya'da yenilenmeyi Fukuşima'dan başlatacağız. Burası ayağa kalkmadan Japonya da ayağa kalkamaz. ifadelerini kullanan Noda, Sorunlarla mücadele mi edeceğiz yoksa eski siyasete mi geri döneceğiz diye konuştu. Noda'nın vaatlerine karşın kamuoyu yoklamaları iktidardaki Demokrasi Partisi'nin erken genel seçimleri kaybedeceğini gösteriyor. Noda'ya olan güven, dibe vurmuş durumda.

Santralin 50 kilometre uzağında da seçimleri kazanması beklenen Liberal Demokrat Partisi lideri Şinzo Abe ise seçimlere kazanacaklarına olan inancının tam olduğuna işaret etti. Abe, Görevimiz, toplumu ve çocukları korumak, topraklarımızı ve bu güzel denizlerimizi korumak. Çoğunluğu elde edip iktidara geri döneceğiz. Yenilmeye tahammülümüz yok. dedi.

Fukuşima'daki nükleer santralde yaşanan nükleer sızıntı sonrası Japonya'da nükleer karşıtı bir hava oluştu. Ülke tarihinde ilk kez büyük çapta yapılan protestolarla, nükleer enerjiye son verilmesi çağrıları yapıldı. Başbakanlık önünde toplanan protestocular, nükleere son verilmesini istedi. Başbakan Noda yönetimi de 2030'lu yıllarda nükleer enerji kullanımına son verileceğini ilan etti. Ancak lobilerin baskısı üzerine bu hedefini yumuşattı. Demokrasi Partisi'nin hazırladığı seçim kitapçığında, bu hedef yine yer aldı. Ancak iktidara gelmesi beklenen Liberal Demokratlar'ın, nükleer enerjiye son vermek gibi bir hedefi bulunmuyor. Şinzo Abe yönetimindeki parti, bu tür hedeflerin gerçekçi olmadığını savunuyor.

16 Aralık'ta yapılacak seçimler için bin 500 kadar aday, 480 sandalyeli meclise girmeye çalışacak. Seçimlere 12 parti katılıyor.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.