Japonya'ya karşı "Kardak" taktiği akim kalmış

06 Aralık 2012 Perşembe 10:11
Japonya'ya karşı






TOKYO (CİHAN)- Yunanistan ile Türkiye arasında 1996'da yaşanan Kardak krizi sırasında, Türk askerlerinin adalardan birine yaptığı çıkarmanın bir benzerini Tayvan, ada krizi yaşadığı Japonya'ya karşı planlamış. Tayvan, adaya çıkarma yapacak askerleri özel bir şekilde seçerek uzun süre eğitmiş ancak ani bir kararla operasyonu iptal etmiş.
Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Asahi Shimbun, Tayvan'ın Japonya'ya karşı planladığı gizli operasyonu sayfalarına taşıdı. Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve son aylarda dünya gündemini işgal eden Senkaku Adaları, 1990'lı yıllarda da benzer bir kriz patlak vermiş. Adalar üzerinde hak iddia eden Tayvan, Japon milliyetçilerinin adaya giderek deniz feneri inşa etmeleri ihtimaline karşı özel bir operasyon düzenlemeyi planlamış. Bu plan çerçevesinde Tayvan ordusu, adalara en yakın noktada bulunan Longtan'daki üssünde özel olarak seçtiği askerleri eğitmeye başlamış. Sadece erkek kardeşi olan ve Japonca bilen askerler arasından seçilerek oluşturulan 45 kişilik özel birlik üyelerinin sevdikleriyle görüşmeleri yasaklanırken uzun bir süre bu görevde kalacakları uyarısında bulunulmuş. Gazete, bu kısıtlamalar nedeniyle bir askerin, kız arkadaşından ayrılmak zorunda kaldığını yazdı. Askerler, uzun bir dönem helikopterden iniş üzerinde çalışmış. Ayrıca bacak kaslarını da güçlendirmek için antrenman yapmışlar. Çalışmalarını her gün sürdüren birlik, operasyon tarihinin yaklaştığı günlerde helikoptere binme çalışmaları da yapmış.

OPERASYONUN İSMİ: HAN CHIANG TATBİKATI
Plan çerçevesinde askerlerin, Longtan'ın 200 kilometre ötesindeki Senkaku takım adalarının en büyüğü olan Uotsurishima Adası'na çıkarma yapması düşünülmüş. Helikopterlerle nakledilecek askerlerin yanlarına ancak bir silah, 4 el bombası ve bir roket fırlatıcı almasına izin verilmiş. Adaya çıkarılacak askerlerin, deniz fenerini imha etmesi ve ardından da Tayvan bayrağı asması planlanmış. Operasyonun ismi ise Han Chiang Tatbikatı olarak belirlenmiş. Japon gazetesi, Han Chiangın Çin toprağı demek olduğunu da yazdı.


Tarihler 5 Kasım 1990'ı gösterdiğinde ise askerler şok yaşamış. Eğitimlerin sürdüğü bir sırada askerleri toplayan bir general, Görev sona erdi. Bütün eşyalarınız geri alınacak. dedi. Japon Asahi Shimbun gazetesi, operasyon çalışmalarının kimin başlattığının ve kimin sonlandırdığının ise belli olmadığını vurguladı. Ancak gazete, Tayvan ordusu içinde operasyona dönemin devlet başkanı Lee Tenghui'nin son verdiği şeklinde bir inanış olduğunu yazdı. Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, geçtiğimiz kasım ayında Hong Kong'da yayımlanan Yazhou Zhoukan dergisine yaptığı açıklamada, Dönemin devlet başkanı Lee operasyona son verdi. Ama adaya çıkarma yapsak bile sorun çözülmedi. diyerek ordu içindeki bu inanışı da onayladı. Gazete, gizli operasyonun varlığını onaylayan ilk resmi kişinin Devlet Başkanı Ying-jeou olduğuna dikkat çekti.

Doğu Çin Denizi'ndeki ada krizi, geçtiğimiz eylül ayında tekrar dünyanın gündemine girmişti. Japonya, uzun süren tartışmaların ardından kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırdığını açıklamıştı. Adalara Diayou diye isimlendiren Çin'in tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.