Kadirli´de turp sezonu buruk başladı

04 Aralık 2012 Salı 14:50
Kadirli´de turp sezonu buruk başladı






OSMANİYE (CİHAN)- Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, ekonomiye yılda yaklaşık 15 milyon lira katkı sağlayan turpta, yeni sezon buruk başladı.
Savrun Çayı üzerinde turp yıkama sahasında havuzların kurulmaya başlandı. İlk ürünlerin yıkanarak paketlenmeye başladığını söyleyen turp üreticisi Bebek Güler, fiyat olarak sezonunun iyi başlamadığını belirtti.
Turpun Kadirli ekonomisi için bir fabrikadan farkının olmadığını söyleyen Güler, Ancak turpun pazarlama alanı çok dar. Sezon kötü başladı, şu an kırmızı turpun kilosu 30 kuruştan alıcı buluyor. Havaların soğumasıyla inşallah satışlarımızda artar. diye konuştu.
Ziraat Mühendisi Ahmet Kurt ise Türkiye'nin kırmızı turp üretiminin yüzde 80'inin Kadirli'den sağlandığını bildirdi. Kurt, şunları söyledi: Yörenin sembolü ve yaklaşık 5 bin kişinin geçim kaynağı olan turp sezonu başladı. Tarladan çekilen turp Savrun Çayı'nda yıkanıyor, daha sonra paketlenip Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Kadirli´de yaklaşık 20 bin dekar turp ekimi yapılıyor. Turpun Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi de ilçemizde yetiştiriliyor. Turp, öksürüğe, böbrek taşlarına, karaciğer şişliğine, sarılık ve safra kesesi, romatizmal hastalıklar, astım ve bronşite iyi geliyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.